18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!
Material för pedagogerHär kan du beställa vår affisch. Länken tar dig till Gratis i skolan – gäller så långt lagret räcker.
Här kan du ladda ner affischen som pdf och skriva ut den själv i A3-format.
Mjölk innehåller de energigivande näringsämnena protein, kolhydrater och fett. Dessutom innehåller mjölk de icke-energigivande näringsämnena vitamin A, vitamin D, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin B12, kalcium, fosfor, kalium, magnesium, zink, jod och selen. Kroppen behöver även vitamin E, vitamin C, järn och koppar varje dag. Dessa fyra näringsämnen är mjölk inte en betydande källa till.
Hur har vi räknat?
De 18 näringsämnena som finns i mjölk bidrar till minst 7,5 % av det rekommenderade intaget vid konsumtion av fem deciliter mellanmjölk. 7,5 % är nämligen den lagstiftade gränsen för hur mycket av ett näringsämne som minst måste finnas i ett livsmedel för att livsmedlet ska få kallas för källa till näringsämnet.
Mängden fem deciliter har sitt ursprung från Livsmedelsverket, som anger att 2 – 5 deciliter mjölk täcker behovet av kalcium, beroende på hur den övriga kosten ser ut. Två deciliter har vi valt att räkna på för att det är mängden som ryms i ett normalstort glas. 10–13 år har vi valt för att det ska täcka in de yngre barnen i skolåldern.
Vi har utgått från lättmjölk när vi har räknat på dagsbehov av de olika näringsämnena. Just lättmjölk lever inte upp till 7,5 % av rekommendationen för näringsämne fett, men eftersom vi i allmänhet inte har problem att få i oss tillräcklig mängd fett har vi gjort det undantaget. Likadant är det med vitamin A som också får ett lägre värde i just lättmjölk eftersom det näringsämnet är fettlösligt.
18 av 22
Här kan du läsa om varje näringsämnes funktion och vad som händer vid brist respektive överdrivet intag. Viktigt att komma ihåg är att vi inte riskerar något överdrivet intag av vitaminer och mineraler från den vanliga kosten. Det är i de fall som överdosering sker av isolerade näringsämnen i form av tillskott som det kan uppstå problem.
Om vi äter varierat, balanserat och näringsrikt så är det i stort sett ingen risk att få i sig för lite av något näringsämne. Och här kommer mjölken in i bilden, som med sitt höga näringsinnehåll ger en näringstrygghet. Inte minst för barn i skola och förskola, det vill säga människor med högt näringsbehov och små magar. Livsmedelsverket betonar också i sina riktlinjer för skola och förskola att mjölk och mjölkprodukter är bra källor till mycket näring.