Amina Manzoor om matlarm i media

“Jag tycker att alla har ett ansvar när det gäller att se till att matlarmen får den dignitet de faktiskt förtjänar, vilket oftast är ingen alls.”

Ofta kan vi läsa på löpsedlarna om olika enskilda livsmedel som är antingen livsfarliga eller som kan göra underverk. Det blir så kallade “matlarm”. Som konsument är det svårt att veta vad som gäller och hur man ska förhålla sig till de olika larmen. Därför bjöd vi in Amina Manzoor för att prata om just matlarm och hur vi konsumenter kan tänka när vi ser de braskande rubrikerna.

Amina Manzoor är medicinreporter på Dagens Nyheter och har bland annat medverkat i antologin Varning för mat. Här berättar hon om sin syn på matlarm och journalistik.

 

 

 

Emanuel Karlsten om mat och dieter i sociala medier

"Ja, vi kommer att lyssna mer på influencers mer än vetenskap och forskning när det gäller kost och hälsa. Vi uppfattar vår favoritbloggare nästan lika naturligt nära som våra vänner. Därför påverkas vi också av de livsstilsbeslut som de tar." Det säger Emanuel Karlsten, journalist och expert på sociala medier.

Varning för mat – en bok om varför vi blivit rädda för att äta

Sockerfritt, fettfritt, glutenfritt, laktosfritt, fritt från animaliskt, fritt från tillsatser, fritt från soja, fritt från kolhydrater, fritt från … mat? I boken Varning för mat samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.

Nätet, dieter och matlarm påverkar föräldrars matval

4 av 10 föräldrar upplever att det är svårt att veta vilken mat som är nyttig för deras barn. Det är vanligt att de letar på nätet (35 %) efter kunskap kring bra mat för barn.

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…