Beställ vårt pedagogiska material – gratis

Våra svenska kossor är viktiga för oss människor och för vår natur. För att vi i Sverige ska kunna nå våra miljömål behöver vi betande kor som bidrar till den biologiska mångfalden. Vi behöver också kossorna för att kunna omvandla oätligt gräs till näringsrik mjölk.

Vi tycker det är viktigt att man får lära sig hur allt hänger ihop. Hur kan gräs egentligen bli till mjölk? Vad händer på en mjölkgård? Vad är kalcium och varför är det bra för oss? Det och mycket annat hittar du i våra olika material för skolan och förskolan.

Förskolan

Nytt material – Varför behöver vi äta?

I det här inspirationsmaterialet får barnen i förskolan på ett roligt och lekfullt sätt med hjälp av bland annat måltidspedagogik lära sig mer om mat, om varför vi behöver äta och vad som är bra mat.

Materialet består av en lärarhandledning, fyra roliga aktiviteter och affischer.

Ladda ner materialet från Gratis i skolan

Konelia – om livet på den svenska bondgården

Förskolebarnen får följa med kon Konelia och hennes vänner runt på bondgården och bekanta sig med de djur, växter och maskiner som finns där.

Ladda ner materialet från Gratis i skolan

Grundskola, årskurs 4-6

I våra lektioner för årskurs 4-6 får eleverna arbeta med läroplanens frågor om mat och hållbarhet. Till exempel att kor ingår i ett naturligt kretslopp och hur det påverkar miljön.

Ladda ner materialet från Gratis i skolan

Tallriksmodellen – affisch

Den klassiska tallriksmodellen finns nu i en uppdaterad version som du kan hänga upp i skolan eller förskolan som inspiration.

Beställ affischen från Utbudet

Så funkar mjölkproduktion – affisch och film

En affisch om hur svensk mjölkproduktion funkar. Att följa mjölkens väg från kon på gården hela vägen hem till kylskåpet är en spännande resa. Det ger tillfälle till lärande om allt från matens ursprung till naturliga kretslopp och biologisk mångfald.

Ladda ner affisch och se filmen

Barnsligt nyttigt – Bra mat för barn

Hur funkar barn och mat? Här får du som arbetar med barn fördjupa dig i det mesta som har med mat och barn att göra. Läs mer om näringsämnen, hur man kan främja matglädje, matens miljöpåverkan och myter om mat.

Ladda ner Barnsligt nyttigt

Kossan Kornelia och hennes vänner