Emanuel Karlsten om mat och dieter i sociala medier

“Ja, man kommer att lyssna mer på influencers mer än vetenskap och forskning. Vi uppfattar vår favoritbloggare nästan lika naturligt nära som våra vänner. Därför påverkas vi också av de livsstilsbeslut som influencers tar, till exempel vad de väljer att äta.”

Emanuel Karlsten är journalist och expert på sociala medier. Han har bland annat medverkat i den prisbelönta antologin Varning för mat. Här berättar han hur sociala medier påverkar vad vi äter.

 

 

 

Varning för mat – en bok om varför vi blivit rädda för att äta

Sockerfritt, fettfritt, glutenfritt, laktosfritt, fritt från animaliskt, fritt från tillsatser, fritt från soja, fritt från kolhydrater, fritt från … mat? I boken Varning för mat samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.

Amina Manzoor om matlarm i media

Ofta kan vi läsa på löpsedlarna om olika enskilda livsmedel som är antingen livsfarliga eller som kan göra underverk. Det blir så kallade "matlarm". Som konsument är det svårt att veta vad som gäller och hur man ska förhålla sig till de olika larmen. Därför bjöd vi in Amina Manzoor för att prata om just matlarm och hur vi konsumenter kan tänka när vi ser de braskande rubrikerna.

Forskning och rapporter om mjölk

Det är viktigt för oss att du ska kunna känna dig trygg med de faktaunderlag och den forskning vi använder oss av när vi informerar om mjölk och mjölkprodukter. Därför har vi här sammanställt några av de viktigaste länkarna till myndigheter, forskningsinstanser och organisationer som jobbar med mjölk och mjölkprodukter ur ett vetenskapligt perspektiv.

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…