Fosfor

Fosfor utgör en byggsten i vår arvsmassa, DNA, och behövs för att kunna omvandla kosten till den sorts energi som kroppen kan använda. Det är dessutom nödvändigt för att bilda cellmembran.

Två deciliter lättmjölk ger 30 % av rekommenderat intag för barn 10–13 år.

För litet intag uppnås inte vid ett normalt intag av kalcium och protein. Dock kan svårt undernärda patienter drabbas av fosforbrist.

För stort intag ses så gott som uteslutande vid allvarliga sjukdomstillstånd, däribland nedsatt njurfunktion och sarkoidos om intaget av vitamin D varit för högt under en längre tid.

Bra källor är alla livsmedel som innehåller protein är bra källor till fosfor. Här hittar vi inte minst kött, fisk, fågel, mjölk och ägg på den animaliska sidan, samt baljväxter, nötter och frön på den vegetabiliska sidan.

Läs gärna mer om fosfor på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Affisch: Mjölkproduktion – så funkar det

Att följa mjölkens väg från kon på gården hela vägen hem till kylskåpet är en spännande resa som ger tillfälle till lärande om allt från…

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…

Mjölk är en viktig komponent i en god måltid

Livsmedelsverket har nyligen utkommit med Nya råd för mat i skolan. Bland råden återfinns magra mjölkprodukter, mer grönt och mindre socker. Här lyfter man betydelsen…