Gör en ko-rättvis upphandling!
Mjölk och miljöSvenska mjölkbönder producerar mjölk med omsorg om djur och natur. De följer vår unika djurskyddslag och myndigheternas krav på hänsyn till miljön. Det är självklart. Lika självklart borde det vara att den offentliga sektorn ställer samma krav i upphandlingen av livsmedel som ställs på våra bönder i produktionen. Men så är det inte idag.
Var femte kommun ställer djurskyddskrav
Bara var femte kommun ställer djurskyddskrav på den mat de köper in till skolor, sjukhus och äldreomsorg. Det är alldeles för få. Det kan betyda att mat som serveras i den offentliga sektorn har producerats på ett sätt som är mycket sämre för djuren än det sätt vi producerar mat på i Sverige.
Det borde vara givet att i den offentliga upphandlingen ställa samma krav på hur maten har producerats, som de krav som våra bönder måste leva upp till.
Därför är det bäst att välja svensk mjölk och mjölkprodukter i offentlig upphandlingen:
- De kommer från kor som är friska. Och friska kor behöver inte antibiotika. På det viset är svenska mjölkbönder med och bidrar till att minska risken för antibiotikaresistens – både bland kor och människor.
- De är goda, nyttiga och klimatsmarta. Mjölk är den dryck som ger mest näring i relation till sin klimatpåverkan.
- De är väl kontrollerade och säkra att dricka.
- De kommer från kor som får gå ute och beta. I Sverige är det lag på att mjölkkor ska gå på bete och det gör oss världsunika.
- De är närproducerade eftersom att vi har mjölkproduktion i hela landet. Än så länge. Väljer du svenska mjölkprodukter är chansen större att du fortsatt kommer kunna köpa närproducerat.