Jod

Jod ingår i sköldkörtelhormonerna och är mycket viktigt för ämnesomsättningen.

Två deciliter lättmjölk ger 16 % av rekommenderat intag för barn 10–13 år.

För lågt intag minskar sköldkörtelns produktion av sköldkörtelhormonerna T3 och T4, vilket kan leda till struma. För låga nivåer av dessa hormoner sänker den normala ämnesomsättningen och kan leda till viktuppgång, frusenhet, trötthet och nedstämdhet.

För högt intag kan framkalla struma, vid ett långvarigt och överdrivet intag via tillskott.

Bra källor är fisk, skaldjur, jodberikat salt, mjölk och mjölkprodukter.

Läs gärna mer om jod på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…

Så konsumerar ungdomar mjölk i Sverige

I Livsmedelsverkets senaste nationella undersökning Riksmaten ungdom studerades matvanorna, däribland mjölkkonsumtion, hos ungdomar i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet. Enligt undersökningen är…

Vilken nytta gör mjölkens näringsämnen i kroppen?

Mjölk innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Vårt behov av näring – protein, fett, vitaminer, mineraler och andra ämnen…