Kolhydrater

Kolhydrater behövs för att ge energi och lagra in energi i form av glykogen i lever och muskler.

Två deciliter lättmjölk ger 4 % av dagsbehovet av kolhydrater för flickor och 3 % för pojkar, 10–13 år.

För lågt intag skulle kunna leda till trötthet, svårigheter att koncentrera sig, irritation och liknande. Detta eftersom kolhydrater av bra kvalitet ingår i en del av en sund, balanserad och varierad kost – och som inte kompenseras av energiintag från protein och/eller fett.

För högt intag kan leda till ohälsosam viktuppgång, oavsett vilket energigivande näringsämne som motsvarar överdriften.

Bra källor är bönor, ärter, linser, fullkornsprodukter, gryn, frön, nötter, grova grönsaker, frukt och bär.

Läs gärna mer om kolhydrater på Livsmedelsverket.

Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag…

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Mjölk är en viktig komponent i en god måltid

Livsmedelsverket har nyligen utkommit med Nya råd för mat i skolan. Bland råden återfinns magra mjölkprodukter, mer grönt och mindre socker. Här lyfter man betydelsen…

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…