Intervju med Can Cook Götene – förra årets stipendiater!

Förra årets stipendium delades ut till två projekt. Martina Jönsson (Matlabbet) och Can Cook Götene som består av Susann Sundberg, samordnare/förskollärare, Annkatrin Fredriksson, BVC-sköterska Närhälsan, Lena Mathiason, BVC-sköterska Närhälsan och Maria Paegle, familjebehandlare Götene kommun. 

Vad är då Can Cook Götene? Jo, det är projekt som drivs av Närhälsan Barnavårdscentral och Familjecentralen, där en grupp unga föräldrar och deras barn samlas och planerar, handlar och lagar mat tillsammans. Syftet är att unga föräldrar ska få kunskap om att laga mat för hela familjen som är variationsrik, hälsosam och näringsriktig, lätt och snabblagad samt någorlunda billig. Man går även igenom hur man med små förändringar kan anpassa maten för barn under 1 år. De arbetar utifrån att praktiskt öva in en bra rutin hos de unga föräldrarna – “learning by doing”. Vi tog ett snack med Susann Sundberg om vad stipendiet betytt för Can Cook Götene. 

Susanne, vad har ni gjort sedan ni tog emot stipendiet förra året?

– Vi jobbar på med vårt Can Cook-arbete där föräldrarna i vår Onsdagsgrupp får lära sig att laga god och hälsosam mat till sig själva och sina barn.

Vad har stipendiet betytt för er?

– Att vi fick stipendiet gjorde att vi uppmärksammades för det jobb vi lägger ner i vår Onsdagsgrupp och det känns som ett kvitto på att det vi gör är bra och att vi tänker i rätt banor om detta med maten. Vi känner oss oerhört stolta!

Vad gjorde ni för pengarna? 

– Stipendiepengarna gjorde det möjligt för oss att ta med hela föräldragruppen och deras barn på en heldagsutflykt till Borås Djurpark, inkl. bussresa, inträde och restaurangbesök. Vi ordnade dessutom skördebuffé i september och jullunch i december för en del av pengarna. Avslutningsvis har vi personal haft en avstämnings- och planeringsdag för att kunna utvärdera vårt jobb så här långt och kunna planera upp hur vi vill jobba vidare med Can Cook Götene.

Vad ska ni göra härnäst?

– Vi jobbar på med Can Cook och har nu även lagat lite enklare mellanmål med föräldrarna i gruppen. Eftersom BVC Närhälsan i vår region har tagit ett samlat grepp för att förebygga övervikt hos barn så jobbar vi på med vårt Can Cook i samverkan med våra BVC-sköterskor på Familjecentralen.

Vad vill du säga till de som ska söka 2019 års stipendium?


– Sök stipendiet! Det som verkar så självklart för någon kan bli en riktig ögonöppnare för någon annan! Uppmärksamheten runt stipendiet fungerade som en riktig jobb-boost för oss!

Juryns motivering:
Can Cook Götene har en verksamhet som värmer i hjärtat. Med fokus på matglädje erbjuds unga familjer möjligheten att skapa goda matvanor för sina barn tidigt i livet. Vi hoppas att Can Cook Götenes lösningsfokuserade sätt att arbeta inspirerar andra familjecentraler att arbeta på samma sätt.” 

Sök stipendiet här!