Intervju med Martina Jönsson – förra årets stipendiat!

Förra året utsågs två vinnare av Hjärta mjölks stipendium, den ena var Martina Jönsson – projektledare på Matlabbet. Och, vad är Matlabbet? Jo, Matlabbet är ett projekt som syftar till att väcka barn och ungdomars nyfikenhet och intresse för råvaror på ett lustfyllt, enkelt och praktiskt sätt, så att de vågar prova nya smaker och livsmedel. Matlabbet utgår från SAPERE-metoden, som syftar till att lära känna sina sinnen och sin egen smak, att träna sin förmåga att uttrycka sig verbalt, att våga prova nya livsmedel och rätter, att öka variationen i det man äter samt att utvecklas till en medveten konsument. Syftet är att experimentera med livsmedel för att hitta nyfikenhet och matglädje hos barnen. 
En del av vinstpengarna spenderades på en resa till Kina. Hem kom Martina med ett diplom där det står att hon är bäst i världen! Läs intervjun med Martina – och sök stipendiet!
Martina, nu har det snart gått ett år sedan du fick Hjärta mjölks stipendium. Vad har du gjort sedan dess?
– Jag har jobbat på som matkonsult på Hushållningssällskapet Halland och försökt förmedla matglädje och nyfikenhet till barn, föräldrar och pedagoger inom förskola/skola.
Vad har stipendiet betytt för dig?
– Stipendiet har betytt massor för mig! Framförallt en otrolig klapp på axeln att Matlabbet är ett koncept som fungerar för att väcka nyfikenhet och intresse av frukt och grönsaker hos våra barn och ungdomar.
Vad gjorde du med pengarna?
– Jag använde pengarna till en Kina-resa, då Matlabbet blev utsedd som det svenska bidraget i kokboks-VM som hölls i Yantai, Kina i maj 2018. Matlabbet tävlade för Sverige i kategorin ”Children” mot 215 länder och placerade sig på tredje plats – i världen! Alla som hamnade på pallplats fick titeln ”Best in the world”, så jag har ett diplom hängandes i köket därhemma där det står att Matlabbet är bäst i världen! Tack vare stipendiet kunde jag åka ner till Kina och vara på plats under ceremonin som är ett minne för livet!
Vad ska du göra härnäst?
– Istället för en till bok, så har jag tagit fram ett brädspel för barn som heter Kryddresan. Spelet kan liknas vid Jakten på den försvunna diamanten, där du letar efter kryddor för att skapa kryddblandningar. Tanken är att deltagarna ska få en uppfattning om vad som binder samman olika regioner smakmässigt. På spelplanen har varje region tre frukter/grönsaker som är kännetecknande för den delen av världen. På hemsidan www.kryddresan.com hittar du mellanmålsrecept där frukterna/grönsakerna ingår. På hemsidan hittar du även en övning för varje region som kan vara kul och lärorik att genomföra. Varje övning knyter an till en av regionens frukt eller grönsak. Spelet är helt självinstruerande och har tagits fram tillsammans med barn och ungdomar i Halmstad och Malmö. Alla övningar och recept är godkända av målgruppen.
Vilka möjligheter ser du vad gäller barnhälsa och mat framöver?
– Jag ser att förskola och skolan har stora möjligheter att hjälpa till och påverka barnens förhållningssätt till bra mat. Att se matens pedagogiska möjligheter och börja med det tidigt tror jag är en fantastiskt bra förutsättning för barnen. Låt barnen vara med i köket! Väck deras nyfikenhet och matglädje utan pekpinnar och tvång. Fortsätt att se matens möjligheter inom pedagogiken även i skolan och på fritids, inte bara i förskolan. Jag tror vi alla måste tänka mer hållbart vad det gäller maten, och därför kommer det bli otroligt viktigt att servera våra barn mer vegetarisk mat, med ärter, linser och böner som en fantastisk proteinkälla. Här kan måltidspedagogik vara en bra bro för att närma sig nya livsmedel, och samtidigt förstå varför vi behöver äta mer hållbart för vårt klimat.
Vad vill du säga till de som ska söka 2019 års stipendium?
– Våga skicka in en ansökan och sök detta fina stipendium! Jag är så otroligt tacksam för att jag fick möjlighet att ta del av detta förra året, mitt diplom är såklart fint inramat och hänger på en väl vald plats därhemma!
Juryns motivering:
“Matlabbet sprudlar av nyfikenhet och sprider matglädje till många på ett kreativt och lustfyllt sätt. Inga gränser sätts för barnens fantasi och vi gläder oss åt att Matlabbet ser dem som kompetenta matproffs. Det blir tydligt bland annat i Matlabbets bok, där allt innehåll är ”utvärderat och godkänt av barn”.