Magnesium

Magnesium ingår i skelettet och gör det flexibelt och böjligt. Utan magnesium skulle skelettet bli sprött, det vill säga fortfarande hårt men ändå vara benäget att gå sönder.

Magnesium ingår i över 300 biokemiska processer i kroppen, inte minst i omsättningen av energi. Det är också viktigt för immunsystemet.

Två deciliter lättmjölk ger 8 % av rekommenderat intag för barn 10–13 år.

För litet intag kan ge illamående, kräkningar, aptitlöshet och kramper. Ibland framställs det i medierna som om var och varannan svensk skulle ha magnesiumbrist, och det står inte sällan att den som lider av kramper och sömnsvårigheter skulle ha nytta av ett tillskott. Det finns några intressanta studier på magnesium och sömnkvalitet, som pekar på att det kan ligga något i detta. Idrottare som ofta drabbas av kramp rapporterar också att de lindrat sina besvär med ett extra intag av magnesium. Dock är intaget av magnesium på befolkningsnivå i Sverige tillräckligt, enligt den största kostvaneundersökningen vi har (Riksmaten 2010–11).

För högt intag av magnesium via tillskott kan orsaka ett onaturligt lågt blodtryck. Yrsel, illamående och svallningar i huden tillhör de lindrigare symtomen på magnesiumförgiftning. Allvarligare förgiftning kan påverka centrala nervsystemet, och ge känselbortfall och förlamning som resultat.

Bra källor är kött, fisk, fågel, ägg, bönor, ärter, linser, frön, nötter och gröna bladgrönsaker.

Läs gärna mer om magnesium på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Kan mjölk minska risken för benskörhet?

Fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt ger cirka 75 procent av rekommenderat intag av kalcium och cirka 50 procent av rekommenderat intag av vitamin D.

Vilken nytta gör mjölkens näringsämnen i kroppen?

Mjölk innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Vårt behov av näring – protein, fett, vitaminer, mineraler och andra ämnen…

Svensk mjölk bra för hälsa och miljö

Äntligen har mat, hälsa och miljö blivit vardagsdiskussion hemma i stugorna. Många är redan medvetna konsumenter och vill äta både näringsriktigt och hållbart. Men exakt…