Beställ vårt pedagogiska material – gratis

Vi tycker det är viktigt att man får lära sig hur allt hänger ihop. Hur kan gräs egentligen bli till mjölk? Vad händer på en mjölkgård? Vad är kalcium och varför är det bra för oss? Det och mycket annat hittar du i våra olika material för skolan och förskolan.

 

Förskolan

Varför behöver vi äta?

I det här inspirationsmaterialet får barnen i förskolan på ett roligt och lekfullt sätt med hjälp av bland annat måltidspedagogik lära sig mer om mat, om varför vi behöver äta och vad som är bra mat. Materialet består av en lärarhandledning, fyra roliga aktiviteter och affischer.
Ladda ner materialet från Gratis i skolan

 

Konelia – om livet på den svenska bondgården

Förskolebarnen får följa med kon Konelia och hennes vänner runt på bondgården och bekanta sig med de djur, växter och maskiner som finns där.
Ladda ner materialet från Gratis i skolan

 

Skolan

Lektioner 

I våra lektioner för årskurs 1-6 får eleverna arbeta med läroplanens frågor om mat och hållbarhet:

  • Från ko till bord
  • Mjölkens historia
  • Mjölkkon och biologisk mångfald
  • Sant och osant om mjölk – en lektion om att tänka källkritiskt
  • Veckans matsedel

Ladda ner lektionerna från Gratis i skolan

 

Tallriksmodellen – affisch

Den klassiska tallriksmodellen finns nu i en uppdaterad version som du kan hänga upp i skolan eller förskolan som inspiration.
Skriv ut affischen

 

18 av 22 – affisch om mjölkens näringsämnen

En affisch om mjölkens näringsämnen och vad kroppen behöver.
Beställ affischen gratis

 

Så funkar mjölkproduktion – affisch och film

En affisch om hur svensk mjölkproduktion funkar. Att följa mjölkens väg från kon på gården hela vägen hem till kylskåpet är en spännande resa. Det ger tillfälle till lärande om allt från matens ursprung till naturliga kretslopp och biologisk mångfald.
Ladda ner affisch och se filmen

 

Barnsligt nyttigt – Bra mat för barn

Hur funkar barn och mat? Här får du som arbetar med barn fördjupa dig i det mesta som har med mat och barn att göra. Läs mer om näringsämnen, hur man kan främja matglädje, matens miljöpåverkan och myter om mat.
Ladda ner Barnsligt nyttigt – Bra mat för barn

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Så här går svensk mjölkproduktion till

Svenska mjölkkor är friska och produktionen resurseffektiv vilket gör svensk mjölk både miljö- och klimatsmart. Mjölkkor äter gräs, som vi människor inte kan äta, och…

Konelia – om livet på den svenska bondgården

Låt Konelia, hennes mjölk och det svenska lantbruket följa med in i vardagen på förskolan. Kunskapsmaterialet Konelia hjälper dig att jobba pedagogiskt med läroplanens frågor…

Tallriksmodellen från Hjärta mjölk

Mest av grönsaker, rotfrukter och kolhydrater. Lite mindre av protein. Och ett glas mjölk till. Så ska det se ut på din tallrik om du följer Hjärta mjölks tallriksmodell. Då får du i dig allt din kropp behöver.