Mjölk är en viktig komponent i en god måltid

Livsmedelsverket har nyligen utkommit med Nya råd för mat i skolan. Bland råden återfinns magra mjölkprodukter, mer grönt och mindre socker.

Här lyfter man betydelsen av hela måltiden, inte enbart själva maten. Pusselbitarna som Livsmedelsverket anser utgör en god måltid är att den ska vara god, integrerad, trivsam, hållbar, näringsriktig och säker.

Inom ramen för dessa aspekter ger Livsmedelsverket råd och exempel kring hur man kan se skolmåltiden som ett läromedel där inte minst hälsa, miljö och kultur, men även matematik, står i fokus. Måltiden är vidare ett medel för att skapa en känsla av delaktighet bland elever och bidra till trygghet och trivsel.

Det är positivt att Livsmedelsverket ger en så bred syn på måltiden i skolan. Dokumentet Nya råd om mat i skolan ger en mycket bra grund att stå på som kostchef, kökspersonal i skolan, skolsköterska och även förälder för att veta mer kring vad en bra skolmåltid ska innehålla.

Många unga får i sig för lite D-vitamin

Mjölk är en naturlig källa till 18 av 22 viktiga näringsämnen, och ger en möjlighet att enkelt få i sig dessa – antingen genom mjölk som dryck eller genom att äta och dricka olika mjölkprodukter. Inte minst finns här protein, selen, jod, B12 och riboflavin. Dessutom är all konsumtionsmjölk från 3% fetthalt och nedåt, samt många mjölkprodukter, D-vitaminberikade.

Från undersökningar bland barn och unga står det klart att många får i sig för lite D-vitamin. Detta vitamin är viktigt för inte minst skeletthälsan, men även hjärtkärlhälsa och immunförsvar. De nya råden lyfter liksom tidigare viktiga källor till D-vitamin, och nämner fet fisk, mjölk och andra berikade drycker samt matfett.

Folat kan också vara svårt att nå upp till rekommenderade mängder av. Detta B-vitamin är viktigt för ämnesomsättning och blodproduktion. Bland folatkällorna nämns mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor, ärter, linser, frukt och bär, men även fullkornprodukter, fil och yoghurt.

Om skollunchen inkluderar minst 100 gram grönsaker och även fullkornsprodukter och mjölkprodukter ibland ger den oftast tillräckligt med folat.

Näringstät mat viktig i skolan

Vidare menar man i denna skrift att lunchutbudet varje dag bör bestå av:

  • En eller flera lagade rätter, varav minst en vegetarisk rätt som alla kan ta av
  • Salladsbord med minst fem olika komponenter
  • Bröd och smörgåsfett
  • Vatten och eventuellt mjölk eller beriakde vegetabiliska drycker

Man utmärker också specifikt mjölk till maten som alternativ till smörgås med proteinrikt pålägg, när man serverar en soppmåltid som inte innehåller en särskild proteinkälla, för att säkerställa att måltiden ger tillräckligt med energi och näring.

Dessutom framhålls att mjölk kan ge ett bra bidrag av energi och näring för barn som av olika anledningar äter för lite av den lagade maten.

Vegansk kost i skolan

Idag diskuteras vegansk kost i skolan på olika håll, och Livsmedelsverket tar upp även denna aspekt. Här menar man att vegansk kost kräver goda kunskaper inom näringslära, noggrann planering och användning av berikade livsmedel. Det kan också behövas kosttillskott, eftersom vegansk kost ofta innehåller ”mindre energi, protein, järn, kalcium, riboflavin (vitamin B2) och D-vitamin, samt ofta kräver större portionsstorlekar än en meny med animalier”.

Med en vegetarisk kost som innehåller mjölk och ägg, så kallad lakto-ovo-vegetarisk kost, är det däremot ”lätt att få tillräckligt med protein, men det kan vara svårt att komma upp i tillräckliga mängder av järn”, skriver Livsmedelsverket i samma skrift. Även här understryker man betydelsen av D-vitaminberikad mjölk.

Det fastställs också att alla vegetabiliska alternativ till mjölk, exempelvis havre- eller sojadryck, bör vara osötade och berikade med kalcium, selen, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 och D-vitamin, och att man ska vara försiktig med risdrycker på grund av höga halter av arsenik. Vi tolkar det som att Livsmedelsverket menar att de vegetabiliska dryckerna alltså inte är tillräckligt näringsrika i sig för att ersätta mjölk i en vegetarisk kost.

Mjölk naturligt näringstätt livsmedel

Mjölk har en fortsatt viktig roll att spela i skolmåltiden. Läs gärna mer också om mjölk ur ett hållbarhetsperspektiv här.