Mjölken behåller sin starka ställning bland svenska folket

I juni 2020 gjorde Novus en undersökning om allmänhetens syn på mjölk, mjölkprodukter och mjölkbönder. Den visar att det stora förtroendet för mjölkbonden är orubbat: 9 av 10 har ett stort förtroende för den svenska mjölkbonden.

Debatten om kor och klimat, liksom mjölk och mjölkalternativ är het just nu. Mjölken ifrågasätts i media och även på skolor och andra offentliga kök. Men mjölk och mjölkprodukter behåller sin starka ställning hos de svenska konsumenterna: 9 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att det fortsätter att produceras mjölk i Sverige och fler yngre (18-29 år) har faktiskt ökat sin mjölkkonsumtion under första delen av covid-19-pandemin.

De flesta anser också att mjölkprodukter tillverkade i Sverige är bättre för miljön och klimatet än mjölkprodukter producerade utomlands. Det stora förtroendet för de svenska mjölkbönderna och deras arbete för friska djur och god miljö ligger kvar.

Resultaten i korthet:

• 9 av 10 (88%) har ett högt förtroende för den svenska mjölkbonden.
• 9 av 10 anser att det är viktigt att mjölk produceras i Sverige. Motsvarande för smör är något färre (85%) och fil yoghurt (78%). För hårdost anser tre av fyra att det är viktigt att den produceras i Sverige.
• De flesta anser att svenskproducerade mejeriprodukter innebär mindre miljö/klimatpåverkan. Här är ett spann mellan 79% för mjölken och 69% avseende hårdosten
• Tre av fyra har en positiv inställning till mjölk. 7% är negativa.
• Stor andel instämmer i att det är viktigt att svenska mjölkbönder tar väl hand om sina djur och låter sina kor vara ute och beta.
• 2 av 10 dricker aldrig mjölk.
• Mjölk associeras främst med kor, gott, kaffe, Arla, och nyttigt.

Källa:

Allmänhetens syn på mjölk och mjölkprodukter
Novus 30 juni 2020
1034 intervjuer med allmänhet 18-79 år

Vad gör en mjölkbonde på jobbet?

Att en mjölkbonde tar hand om sina kor är ju självklart. Men visst du att hen också behöver vara datasnille, EU-expert, ingenjör, meteorolog och barnmorska?

Välj svenskt för hälsan och miljön

Det är skönt att veta att det finns mat som både är hälsosam och bra för miljön. Mjölk och mjölkprodukter är ett bra exempel på sådan mat.

Mjölk i skolan – frågor & svar

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

Affisch: Mjölkproduktion – så funkar det

Att följa mjölkens väg från kon på gården hela vägen hem till kylskåpet är en spännande resa som ger tillfälle till lärande om allt från…