Mjölkens dag


Mjölkens dag (World Milk Day) instiftades den 1 juni 2001 av FN för att hylla mjölkens betydelse för folkhälsa och välstånd. Sedan dess firas den över hela världen varje år.

Ny undersökning: Sveriges kostchefer om skolmjölken

Landets kostchefer tycker generellt att mjölken är viktig eller mycket viktig för förskolebarn och skolelever. Extra viktig anses mjölken vara på förskolenivå. Det visar en ny undersökning där kostchefer vid 80 % av Sveriges kommuner svarat.

>> Ta del av undersökningen

>> Ladda ned en sammanfattning av undersökningen här

 

Webbinarium om skolmjölk

På Mjölkens dag den 1 juni 2021 anordnade vi ett direktsänt webbinarium där resultaten av den nya undersökningen som gjorts bland Sveriges kostchefer om skolmjölk och skolmat släpptes.

Här kan du se hela seminariet med Fredrik Erfelt, senior specialist inom marknads-, opinions- och samhällsanalys, Sara Ask, leg. barndietist och författare till kokböcker om böcker om barn, kost och hälsa, Åsa Kullberg, affärsområdeschef på Linköpings Kommun för Kost & Restaurang samt vice ordförande i branschföreningen Kost och Näring samt Malin Larsson (S), ledamot i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott och suppleant i Utbildningsutskottet. Diskussionen leds av Annika Unt, leg. dietist, föreläsare och moderator.

>> Läs mer om webbinariet

 

Mer läsning om mjölk och barn

Nedan hittar du ett urval av artiklar på ämnet mjölk och barn. Mjölk till lunchen ökar chanserna för att barn i skola och förskola ska få i sig tillräckligt med näring för att orka leka och lära en hel skoldag. Om mjölken till måltiderna i skolan och förskolan skulle ersättas av vatten, så skulle intaget av flera näringsämnen bli så lågt att barnen inte kommer upp i de rekommenderade mängderna.

Du kan också ta del av alla våra artiklar om mjölk och barn här.

 

Därför behövs Mjölkens dag

En rapport från Rädda Barnen visar att två och en halv miljon barn dör av svält varje år. Det är 300 barn i timmen. Enligt FNs livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, är undernäring den ensamt största bidragande orsaken till sjukdom och död runt om i världenUNICEF bekräftar att näringsbrist är det enskilt största hotet mot barns överlevnad och utveckling. Undernäring bidrar till ungefär 45 procent av dödsfallen bland barn som är under fem år. Men hur kan mjölk, kor och mejerier ändra på det?

>> Lär dig mer om Mjölkens dag

 

Utbildningsmaterial

Här hittar du information och resurser särskilt anpassat för dig som arbetar med mat och barn.

 

Det här händer i världen

 • World Milk Day – Established by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations
 • School Milk Knowledge Hub – Bringing together knowledge on school milk programs from around the world

 

  Kontakta oss

  Adress

  Franzéngatan 1 B

  112 51 Stockholm

  Telefon

  010-184 40 00