Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag (DRI). Näringsdeklarationen är obligatorisk enligt EU:s livsmedelslagstiftning som styr vad som står på förpackningen. Det finns inga tillsatser i svensk mjölk.

Här är en snabb guide till näringsämnena och vad de gör för nytta i kroppen:

Fett ger energi och är nödvändigt för att få i sig essentiella (livsviktiga) fettsyror och fettlösliga vitaminer.

Jod ingår i sköldkörtelhormonerna och är mycket viktigt för ämnesomsättningen.

Kalcium är en viktig komponent i skelettet men också helt nödvändigt för andra funktioner i kroppen, till exempel reglering av muskelsammandragningar, levring av blodet, nervimpulser och hormonutsöndring.

Laktos är den huvudsakliga kolhydraten i mjölk. Kolhydrater fungerar som energikälla för kroppen.

Klorid är viktig för kroppens vätskebalans och behövs för bildning av magsaftens saltsyra.

Molybden ingår i vissa enzymer som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig aminosyror.

Natrium (salt) är betydelsefullt för kroppens vätskebalans och blodvolym.

Pantotensyra (vitamin B5) behövs för kroppens omsättning av kolhydrater, fett och proteiner.

Proteiner deltar i praktiskt taget alla cellens funktioner och kan liknas vid kroppens byggstenar.

Riboflavin aktiverar och stödjer flera andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter i kroppen, bland annat B-vitaminerna niacin, folsyra och B6 samt vitamin K. Riboflavin har också en central roll i ämnesomsättningen.

Vitamin A är nödvändigt för synen, särskilt mörkerseendet, för slemhinnorna och för produktion av könshormoner. Immunförsvaret är beroende av vitamin A för bildning av T-lymfocyter, så kallade mördarceller.

Vitamin B12 är mycket viktigt för cellernas ämnesomsättning och när nya celler skapas. Speciellt betydelsefullt är vitamin B12 för bildandet av röda blodkroppar. Vitamin B12 är också helt nödvändigt för nervsystemet och för att cellerna ska kunna ta upp folsyra.

Vitamin D behövs för att kroppen ska kunna lagra kalcium i skelettet. Vitamin D behövs också för att reglera kalcium- och fosfatkoncentrationen i blodet.

Varför berikas mjölken med vitamin D?

I Sverige är det många som har för lite vitamin D i kosten. Därför berikas all mjölk som säljs i butik med en fetthalt upp till 3% fett med vitamin D enligt svensk lag. Berikad mjölk innehåller 1,0 mikrogram vitamin D per 100 gram mjölk.

Vitamin D Har många olika funktioner i kroppen, bland annat behövs vitamin D tillsammans med kalcium för bildning av skelett och tänder.

Vitamin D finns bland annat i fisk, ägg och berikade mjölkprodukter men bildas också naturligt i huden under sommarhalvåret när vi är ute i solen.

Olika former av vitamin D

Det finns olika former av vitamin D. De vanligaste formerna är vitamin D3 som har animaliskt ursprung och vitamin D2 som har vegetabiliskt ursprung. I en ny studie har forskare sett att kroppen kan tillgodogöra sig vitamin D3 dubbelt så bra som vitamin D2.

Det här är en viktig fråga eftersom båda formerna av vitamin D används vid berikning av livsmedel och i tillskott. Mjölk berikas med vitamin D3 och om vegetabiliska drycker berikas används oftast vitamin D2. Det leder till att även om mjölk och vegetabiliska drycker berikas med samma mängd vitamin D, så kan kroppen tillgodogöra sig mjölkens vitamin D3 dubbelt så bra som vegetabiliska dryckernas Vitamin D2, enligt den nya studien.

Läs gärna mer på Nutritionsfakta.se.