Protein

Protein behövs för skelett, muskler, immunsystem, produktion av hud, hår, naglar och slemhinnor.

Två deciliter lättmjölk ger 9 % av dagsbehovet av protein för barn 10–13 år.

För lågt intag kan leda till försämrad tillväxt av skelett och muskler, försämrat immunsystem.

Visste du att 30 % av skelettet består av protein?

För högt intag kan leda till ohälsosam viktuppgång, oavsett vilket energigivande näringsämne som motsvarar överdriften. Om energiintaget ligger i balans och proteinintaget är överdrivet inom ramen för detta, finns inga studier som pekar på att ens stora mängder protein skulle vara skadligt för en frisk, vuxen människa. I litteraturen varnas ibland för intag som överskrider 3,0 gram per kilo och dag, vilket är så stora mängder att vi inte når dem med den vanliga kosten. Motsvarande studier finns dock inte på yngre människor. Oavsett skulle sannolikt inte ens ett mycket stort fokus på protein i kosten kunna leda till ett intag som vore skadligt.

Bra källor är kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter, bönor, ärter, linser, frön och nötter.

Läs gärna mer om protein på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Mjölk är en viktig komponent i en god måltid

Livsmedelsverket har nyligen utkommit med Nya råd för mat i skolan. Bland råden återfinns magra mjölkprodukter, mer grönt och mindre socker. Här lyfter man betydelsen…

Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag…

Vilken nytta gör mjölkens näringsämnen i kroppen?

Mjölk innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Vårt behov av näring – protein, fett, vitaminer, mineraler och andra ämnen…