Så här gör man smör
På mejerietSmör är gott till det mesta, men hur går det till när mjölken blir till smör? Jo, så här:
Det smör vi köper i affären tillverkas i en smörmaskin på mejeriet. Processen börjar med att grädden separeras från mjölken. Sen pastöriseras grädden genom att den hettas upp till 90–95 grader. Om det skulle finnas skadliga bakterier i mjölken, så dör de då.
Därefter kyls grädden ner till 8 grader för att få rätt konsistens på fettkristallerna och sen är det dags att kärna grädden till smör.
Kärningen startar i kärningsavdelningen på smörmaskinen. Där vispas grädden hårt tills den delas upp i två delar: smörkorn och kärnmjölk, precis som när du vispar grädde för länge hemma (eller vill att det ska bli smör).
I separeringsavdelningen fortsätter bearbetningen av smörkornen. De små kornen samlar ihop sig till större klumpar och kärnmjölken silas ur massan.
Sedan ska smöret ältas, det är då det sista av kärnmjölken pressas ur smöret innan det är dags att tillsätta salt och mjölksyrakultur. Här kontrolleras också att vattenhalten är korrekt. Enligt europeisk lagstiftning får det inte vara mer än 16 procent vatten i smör.
Till sist hamnar smöret i en vakuumkammare. Här sugs luften ur smöret. Smöret håller längre om luften sugs ut. Smör är känsligt för både luft och ljus.
Slutligen, så förpackas smöret. Förpackningens uppgift är att skydda smöret mot fukt, ljus och luktämnen. Det förpackade smöret får vila i en kyl i 1-3 dygn innan det är klart för försäljning.