Så här gör man smör

Det smör som tillverkas på mejeriet går igenom en process i en så kallad kontinuerlig smörmaskin.

Man börjar med att pastörisera grädden genom att hetta upp den till 90-95 grader. Därefter kyls grädden till 8 grader. Temperaturbehandlingen påverkar fettkristallerna vilket i sin tur har stor inverkan på smörets konsistens.

Sedan är det dags att kärna grädden till smör. Kärningen startar i kärningsavdelningen på smörmaskinen. Vid den mekaniska bearbetningen delas grädden upp i två delar, smörkorn och kärnmjölk, precis som när du vispar hemma.

I separeringsavdelningen fortsätter bearbetningen av smörkornen. De små kornen samlar ihop sig till större klumpar och kärnmjölken silas ur massan.

Sedan ska smöret ältas, det är då det sista av kärnmjölken pressas ur smöret innan det är dags att tillsätta salt och mjölksyrakultur. Här kontrolleras också att vattenhalten är korrekt. Den får inte överstiga 16 procent enligt europeisk lagstiftning.

I slutet av smörmaskinen finns en vakuumkammare. Här sugs luften ur smöret eftersom den påverkar hållbarheten negativt. Smör är känsligt för både luft och ljus.

Till sist förpackas smöret. Förpackningens uppgift är att skydda smöret mot fukt, ljus och luktämnen. Det förpackade smöret får vila i kyllager i 1-3 dygn innan det är klart för försäljning. I kylan får smöret sin typiska lite hårdare konsistens.