Ska mjölk serveras i skolan?

I Livsmedelsverkets råd Bra måltider i skolan står det att vatten och eventuellt mjölk eller berikade vegetabiliska drycker bör ingå i lunchutbudet varje dag. Skollagen säger att skolmaten ska vara näringsriktig och följa Livsmedelsverkets råd om skolmat.

När skolköket serverar soppa är det viktigt att måltiden ger tillräckligt med energi och näring. Därför bör soppan innehålla en kolhydratkomponent som potatis eller pasta samt en proteinkälla. Alternativt kan soppan serveras med smörgås med ett proteinrikt pålägg eller mjölk.

Frukost och mellanmål i skolan

En bra frukost och ett bra mellanmål som ger tillräckligt med näring bör bestå av tre delar:

  • Ett proteinrikt livsmedel som pålägg, mjölkprodukt eller berikad vegetabilisk dryck/vegetabiliskt alternativ till yoghurt
  • Bröd och/eller flingor eller müsli
  • Grönsaker eller frukt

Skolans kafeteria

Ett bra utbud i skolkafeterian kan bestå av:

  • Smörgåsar
  • Yoghurt, mjölk eller berikade vegetabiliska drycker
  • Frukt och grönsaker
  • Smoothies

Ett glas mjölk ger näringstrygghet

Enligt våra beräkningar kan ett glas mjölk till skollunchen göra det enklare att få i sig tillräckligt med näring. Särskilt viktig är mjölken för de elever som äter små portioner eller inte hinner äta upp maten.

Skillnad mellan mjölk och vegetabiliska drycker

Vegetabiliska alternativ till mjölk är bra för dem som inte tål eller av andra skäl inte dricker mjölk. De bör vara berikade med kalcium, selen, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 och vitamin D. Det är dock både näringsmässiga och hälsomässiga skillnader mellan mjölk och berikade vegetabiliska drycker. Ny forskning om dairy matrix pekar bland annat på att ett livsmedels unika sammansättning av näringsämnen ger den unika effekter på hälsan.

Mjölkkampen - förskolebarn behöver mjölk till lunchen

Vatten istället för mjölk till lunchen i förskolan är ingen bra idé. Barn som dricker vatten istället för mjölk riskerar att få i sig allt för lite näring under dagen.

Tallriksmodellen från Hjärta mjölk

Mest av grönsaker, rotfrukter och kolhydrater. Lite mindre av protein. Och ett glas mjölk till. Så ska det se ut på din tallrik om du följer Hjärta mjölks tallriksmodell. Då får du i dig allt din kropp behöver.

Barn behöver skolmjölk

Mjölk som måltidsdryck i skola och förskola ger en näringstrygghet till barn, särskilt till de yngre och de som inte äter så mycket mat vid varje måltid.

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…