Ska mjölk serveras i skolan?

Ja, mjölk ska serveras i skolan. I Livsmedelsverkets råd om skolmat står det att mjölk och vatten bör serveras varje dag till skollunchen. Skollagen säger att skolmaten ska vara näringsriktig och följa Livsmedelsverkets råd om skolmat. 

Mjölk till maten gör det enklare att nå det näringsintag som råden förespråkar. Nästan inga skolmåltider klarar att täcka behovet av till exempel kalcium, vitamin D och riboflavin utan mjölk. Mjölken är extra viktig för de elever som äter små portioner eller inte hinner få i sig tillräckligt med mat på lunchrasten.  

Våra undersökningar visar att konsumtionen per elev och skollunch är i genomsnitt 1,8 deciliter. Vi vet också att eleverna uppskattar om det finns flera sorters mjölk att välja mellan och att de tycker det är viktigt att mjölken är riktigt kall.

I Livsmedelsverkets råd står det att ett bra utbud i en skolkafeteria omfattar exempelvis:

  • Smörgåsar med pålägg
  • Mjölk, yoghurt och fil
  • Flingor/gryn/müsli
  • Grönsaker, gärna i bitar som snacks eller på smörgåsar
  • Frukt, gärna fruktsallad eller uppskuren i bitar

Det står också att ett bra mellanmål för en elev i årskurs 1–3 är två smörgåsar med pålägg, ett glas mjölk och en frukt. Frukosten kan vara något större.

För att frukost och mellanmål ska ge tillräckligt med näring bör de alltid inkludera tre byggstenar:

  • Mjölkprodukt (eller alternativ med liknande näringsinnehåll, till exempel berikad havredryck)
  • Bröd med pålägg och/eller cerealieprodukt (flingor, müsli)
  • Frukt och grönsaker

Mjölkkampen i skolan 

Lunchen i skolan är viktig för koncentration och inlärning hos eleverna. Den bör bidra med ungefär en tredjedel av all den näring som eleverna behöver få i sig under en dag. Vi har beräknat näringsinnehållet i 15 vanliga skolluncher – med antingen ett glas lättmjölk eller ett glas vatten som måltidsdryck. Titta på filmen för att se resultatet! 

Vill du veta mer? Mjölk eller vatten till lunch i förskolan

Skillnad mellan mjölk och vegodrycker

Det finns en inneboende skillnad mellan mjölk och vegodrycker, både med avseende på deras innehåll av näring och deras effekter på hälsan. I undersökningar från både Danmark och Frankrike visar det sig dock att många konsumenter tror att mjölk kan ersättas av vegodrycker, ur ett näringsperspektiv. Vi vill förtydliga att det inte stämmer. Ny forskning pekar snarare på att ett livsmedels unika sammansättning av näringsämnen ger den unika effekter på hälsan. Inte heller verkar en produkt som berikas med ett eller ett fåtal näringsämnen för att likna mjölk få samma hälsoeffekt. Läs gärna mer om detta i artikeln Mjölkmatrisen – därför är mjölk så unikt hälsosam.