Svensk ost inte lika salt som importerad

Sugen på ost? Välj då den svenska hårdosten! Den är god utan att innehålla för mycket salt.

Ett sätt att minska på saltet i kosten, men ändå få njuta av god ost är att välja svensk hårdost i stället för importerad. Gouda (med fetthalt 28–30 %) har en salthalt på 2,2 procent och är den i särklass största importosten här i Sverige. Varje år importerar och äter vi över 20 000 ton Gouda. Den är nästan dubbelt så salt som våra klassiska svenska hårdostar – Herrgård®, Präst®, Svecia och Grevé® – som innehåller 1,2 procent salt.

Livsmedelsverket har som mål att halvera saltkonsumtionen i Sverige för att minska antalet personer som lider av högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Idag har 1,8 miljoner svenskar högt blodtryck.

Utöver hushållssalt kommer en stor del av vårt saltintag från vanliga baslivsmedel såsom bröd och andra spannmålsprodukter, charkprodukter, matfett och ost. Färdigrätter och restaurangmat är andra stora källor till salt.

Hur mjölk blir ost

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Hårdosttillverkningen kan förenklat beskrivas i följande åtta steg.

Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost, oavsett lagringstid, är naturligt fri från laktos. Livsmedel som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram får kallas laktosfria.

Ät ost och bli av med fett

Det verkar finnas stora fördelar med att äta ost, trots sitt innehåll av mättat fett. Kanske är det dags att nyansera hur vi ser på…

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…