Svensk ost är inte lika salt som importerad

Det är stora skillnader på saltinnehållet i olika ostar. Till exempel innehåller svensk hårdost ofta mindre mängder salt än importerad. Ett sätt att minska på saltet i kosten är alltså att välja de svenska hårdostarna.

Gouda (med fetthalt 28–30 %) har en salthalt på 2,2 procent och är den i särklass största importosten här i Sverige. Varje år importerar och äter vi över 20 000 ton Gouda. Gouda är nästan dubbelt så salt som våra klassiska svenska hårdostar – Herrgård®, Präst®, Svecia och Grevé® – som innehåller 1,2 procent salt.

Livsmedelsverket har sedan 2007 som mål att halvera saltkonsumtionen i Sverige för att minska antalet personer som lider av högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Idag har 1,8 miljoner svenskar högt blodtryck.

Utöver hushållssalt kommer en stor del av vårt saltintag från vanliga baslivsmedel såsom bröd och andra spannmålsprodukter, charkprodukter, matfett och ost. Färdigrätter och restaurangmat är andra stora källor till salt.