Tallriksmodellen från Hjärta mjölk

Mest av grönsaker och mat med mycket kolhydrater. Lite mindre av protein. Och ett glas mjölk till. Så ska det se ut på din tallrik om du följer Hjärta mjölks tallriksmodell. Då får du i dig allt din kropp behöver.

Vi har utgått från Livsmedelsverkets tallriksmodell och lagt till mjölk som dryck eftersom mjölk innehåller hela 18 av de 22 näringsämnen vi behöver få i oss varje dag. Med mjölk till maten blir det helt enkelt enklare att få i sig tillräckligt med näring. Särskilt bra för barn som äter lite eller har svårt att hinna äta klart innan lunchrasten är slut.

Tallriksmodellen talar inte om hur mycket vi behöver äta – det styrs av vårt energibehov. Till exempel behöver små barn inte äta lika stora portioner som äldre barn och vuxna.

Sätt upp Hjärta mjölks tallriksmodell i förskolan eller skolan som inspiration. Använd den för att prata om vad som är bra mat och dryck. Och låt barnen rita sin egen tallriksmodell och diskutera hur vi ska äta för hälsans och miljöns skull!

Ladda ner Hjärta mjölks tallriksmodell som affisch

 

Mer om tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett verktyg som hjälper oss att äta varierat. Modellen visar hur proportionerna i en måltid bör vara för att man ska få i sig en bra balans av näringsämnen. Tallriksmodellen talar inte om hur mycket vi behöver äta – det styrs av vårt energibehov. Till exempel behöver små barn inte äta lika stora portioner som äldre barn och vuxna.

Tallriksmodellen är uppdelad i tre delar: en mindre och två större. Alla tre delarna behövs för att näringsbalansen i måltiden ska bli bra. På den lilla delen läggs proteinkällor som kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Baljväxter som ärtor, bönor och linser är också proteinkällor. Även mjölk som måltidsdryck tillhör den här delen. En av de två stora delarna är till för grönsaker och rotfrukter. Hit räknas även frukt och bär. På den andra stora delen läggs kolhydratkällor som potatis, pasta, ris, mathavre, matvete, couscous eller bulgur. Bröd hör också till den här delen.

Beroende på hur mycket man rör på sig kan storleken på de två större delarna variera. Till exempel om man tränar och är aktiv i vardagen behöver kolhydratdelen vara lite större, eftersom energibehovet är större. Men sitter man stilla under större delen av dagen är det bra att minska på kolhydratdelen. Då får grönsaksdelen bli större.

 

Mjölkkampen - förskolebarn behöver mjölk till lunchen

Vatten istället för mjölk till lunchen i förskolan är ingen bra idé. Barn som dricker vatten istället för mjölk riskerar att få i sig allt för lite näring under dagen.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Affisch: Mjölkproduktion – så funkar det

Att följa mjölkens väg från kon på gården hela vägen hem till kylskåpet är en spännande resa som ger tillfälle till lärande om allt från…

Beställ vårt pedagogiska material – gratis

Vi tycker det är viktigt att man får lära sig hur allt hänger ihop. Hur kan gräs egentligen bli till mjölk? Vad händer på en…