Välj svensk mat i påsk – minska ditt klimatavtryck med en fjärdedel!

Du kan äta gott och samtidigt enkelt minska ditt klimatavtryck avsevärt genom att välja svensk mat på påskbuffén. Det visar nya beräkningar från Hjärta mjölk.

Hjärta mjölk har räknat på klimatpåverkan från två tallrikar med påskmat. Den ena med enbart svenska råvaror. Den andra med huvudsakligen importerade råvaror (mjölken är svensk). Tallrikarna innehåller lika mycket näring och energi, men klimatpåverkan från den svenska tallriken är 24 procent lägre.

Påsktallriken från Sverige innehåller:

  • 3 köttbullar
  • 3 små potatisar
  • 2 filéer sill
  • 1 skiva bröd med smör och ost
  • 1 ägghalva
  • Gräddfil med rödlök och dill
  • Ärter, vitkål och morötter
  • 1 glas mjölk
  • 2 ordentliga gräddkolor

Klimatpåverkan: 1,5 kg CO2-ekv*

 

Påsktallriken med importmat innehåller samma sak som den svenska förutom:

  • 2 filéer norsk fjordlax istället för svensk sill
  • 2 chokladpraliner istället för gräddkolor
  • 2 lite större, importerade potatisar än de svenska tre, som var lite mindre.

Klimatpåverkan: 1,9 kg CO2-ekv*

 

Beräkningarna har gjorts av Anki Sundin,  nutritionsexpert på LRF Mjölk. Underlaget kommer framför allt från  Öppna listan, ett utdrag från Rise klimatdatabas för livsmedel (version 1.6, Clune et al (2017) och Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

I Sverige är produktionen av livsmedel mycket effektiv. Exempelvis har mjölk från Sverige 60 procent lägre klimatbelastning än det globala genomsnittet, och nästan 27 procent lägre än det västeuropeiska. Dessutom är klimatet här uppe i Norden perfekt för kor. Korna i Sverige äter också en stor andel gräs, antingen genom att de själva betar om sommaren eller att de äter hö och ensilage om vintern.

*1,49 med två decimaler

** 1,91 med två decimaler

Men för klimatet ska vi väl inte dricka mjölk?

Visst om man enbart ska ta hänsyn till klimatet så bör man välja vatten eller kanske till och med läsk, som med sina 0,3 CO2e*…

Svensk mjölk bra för hälsa och miljö

Äntligen har mat, hälsa och miljö blivit vardagsdiskussion hemma i stugorna. Många är redan medvetna konsumenter och vill äta både näringsriktigt och hållbart. Men exakt…

Svenska kossans miljöfördelar

Vi tänker ju oftast på att kon förser oss med mjölk som blir till smör, grädde, yoghurt, fil och ost. Fantastiska och viktiga livsmedel ur…

Varför välja svensk mat?

Varför är det så viktigt att välja svensk mat? Bland annat för klimatet, den goda djuromsorgen, den låga antibiotikaanvändningen och den biologiska mångfalden.