Varning för mat – en bok om varför vi blivit rädda för att äta

Sockerfritt, fettfritt, glutenfritt, laktosfritt, fritt från animaliskt, fritt från tillsatser, fritt från soja, fritt från kolhydrater, fritt från … mat?

Varför äter somliga bara rå mat? Varför käkar män så mycket proteinpulver? Är måltidens gemenskap hotad när alla runt bordet följer sin egen diet? Vad säger dieten om din sociala status? Hur kan föräldrar undvika att sprida sin mat-oro till barnen? Vilken roll spelar medierna, matlarmen och filterbubblorna för vår syn på mat? Kan vi lita på forskningen?

Vårt förhållande till mat avslöjar mycket om oss själva och vår tid. I boken Varning för mat samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.

Medverkande författare

Amina Manzoor • Britta Pelters • Carl Cederström • Claude Fischler • Daniel Rydén • Ebbe Schön • Emanuel Karlsten • Emma Frans • Jenny Damberg • Jonas Engman • Katrine Marçal • Po Tidholm • Sara Ask • Ulf Karl Olov Nilsson

Köp boken

Eller ladda ner den som e-bok

Den finns också på Storytel

 

 

Emanuel Karlsten om mat och dieter i sociala medier

"Ja, vi kommer att lyssna mer på influencers mer än vetenskap och forskning när det gäller kost och hälsa. Vi uppfattar vår favoritbloggare nästan lika naturligt nära som våra vänner. Därför påverkas vi också av de livsstilsbeslut som de tar." Det säger Emanuel Karlsten, journalist och expert på sociala medier.

Amina Manzoor om matlarm i media

Ofta kan vi läsa på löpsedlarna om olika enskilda livsmedel som är antingen livsfarliga eller som kan göra underverk. Det blir så kallade "matlarm". Som konsument är det svårt att veta vad som gäller och hur man ska förhålla sig till de olika larmen. Därför bjöd vi in Amina Manzoor för att prata om just matlarm och hur vi konsumenter kan tänka när vi ser de braskande rubrikerna.

Allt du behöver veta om laktos

Laktos är samma sak som mjölksocker och finns i mjölk och de flesta mjölkprodukter utom hårdost. Laktos är inte farligt, även om du skulle råka vara laktosintolerant.

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…