Vilka ostar kan gravida äta?

Hårdost, smältost och mjukost på tub går bra att äta som gravid, men undvik mögel- och kittostar samt andra ostar gjorda på opastöriserad mjölk.

Opastöriserade ostar kan innehålla bakterien listeria som kan orsaka missfall. Risken att få i sig listeria genom ost är liten, men vill du minska den ytterligare, så är det bra att följa Livsmedelsverkets råd om du är gravid. All ost som används i matlagning och som hettas upp till bubblande het (minst 70 grader) går bra att äta. Och du, en sak till som vi alla kan tänka på, är att välja svensktillverkad ost!

Välj:

  • Alla hyvelbara ostar till exempel grevé, herrgård, präst, svecia och hushållsost. Parmesanost, eller den svenska alternativet västerbottenost, går även bra för gravida att äta.
  • Smältost/mjukost på tub, till exempel räkost.
  • Fetaost gjord på pastöriserad mjölk, eller den svenska motsvarigheten som heter vitost eller salladsost.
  • Mozzarella, halloumi, grillost eller eldost som är färdigförpackad. Kontrollera att den är gjord på pastöriserad mjölk.
  • Färskostar i ask såsom cream cheese, ricotta och mascarpone.

Undvik:

  • Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Färskostar och andra mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Mögelostar, exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
  • Kittostar, till exempel vacherol, taleggio och munster (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).

Hur mjölk blir ost

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Hårdosttillverkningen kan förenklat beskrivas i följande åtta steg.

Hårdost är naturligt laktosfri

Hårdost är generellt naturligt fri från laktos. Livsmedel som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram får kallas laktosfria enligt Livsmedelsverket.

Mjölk viktigt i alla åldrar

Vårt behov av vitaminer och mineraler är ungefär lika stort hela livet. Mjölkprodukter är näringsrika livsmedel som innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag, exempelvis kalcium och protein, men också många andra vitaminer och mineraler.

Vad är pastörisering?

Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i mjölken och göra oss sjuka. Behandlingen påverkar inte mjölkens näringsinnehåll eller smak.