Vilka ostar kan gravida äta?

Listeria är en bakterie som kan finnas i opastöriserad mjölk och i vissa ostar. Risken att få i sig listeria via ost är liten, men vill du minska den ytterligare så kan du följa råden nedan om du är gravid.

All ost som används i matlagning och som hettas upp till bubblande het går bra att äta.

Välj:
  • Hårdost gjord på pastöriserad eller opastöriserad mjölk, till exempel Grevé, Herrgård, Präst och parmesan.
  • Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask.
  • Fetaost gjord på pastöriserad mjölk.
  • Mozarella, ricotta och halloumi om de är nyförpackade.
Undvik:
  • Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Mögelostar, exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
  • Kittostar, till exempel vacherol, taleggio och munster (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
  • Färskostar och andra mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk.

Råd till dig som är gravid (Livsmedelsverket.se)