Vilka ostar kan gravida äta?
Kostråd och hälsaOpastöriserade ostar kan innehålla bakterien Listeria som kan orsaka missfall. Risken att få i sig Listeria genom ost är liten, men vill du minska den ytterligare, så är det bra att följa råden nedan om du är gravid.
Välj:
- Hårdost till exempel Grevé, Herrgård, Präst och parmesan.
- Smältost, mjukost på tub.
- Bredbar ost så som cream cheese, ricotta och mascarpone.
- Mozarella, ricotta och halloumi som är färdigförpackad.
- Fetaost gjord på pastöriserad mjölk.
Undvik:
- Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
- Färskostar och andra mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk.
- Mögelostar, exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
- Kittostar, till exempel vacherol, taleggio och munster (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
All ost som används i matlagning och som hettas upp till bubblande het går bra att äta.
Läs gärna mer om råd till dig som är gravid hos Livsmedelsverket.