Vilka ostar kan gravida äta?
Kostråd och hälsaOpastöriserade ostar kan innehålla bakterien listeria som kan orsaka missfall. Risken att få i sig listeria genom ost är liten, men vill du minska den ytterligare, så är det bra att följa Livsmedelsverkets råd om du är gravid. All ost som används i matlagning och som hettas upp till bubblande het (minst 70 grader) går bra att äta. Och du, en sak till som vi alla kan tänka på, är att välja svensktillverkad ost!
Välj:
- Alla hyvelbara ostar till exempel grevé, herrgård, präst, svecia och hushållsost. Parmesanost, eller den svenska alternativet västerbottenost, går även bra för gravida att äta.
- Smältost/mjukost på tub, till exempel räkost.
- Fetaost gjord på pastöriserad mjölk, eller den svenska motsvarigheten som heter vitost eller salladsost.
- Mozzarella, halloumi, grillost eller eldost som är färdigförpackad. Kontrollera att den är gjord på pastöriserad mjölk.
- Färskostar i ask såsom cream cheese, ricotta och mascarpone.
Undvik:
- Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
- Färskostar och andra mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk.
- Mögelostar, exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
- Kittostar, till exempel vacherol, taleggio och munster (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).