Vilka ostar kan gravida äta?
Kostråd och hälsaOpastöriserade ostar kan innehålla bakterien Listeria som kan orsaka missfall. Risken att få i sig Listeria genom ost är liten, men vill du minska den ytterligare, så är det bra att följa Livsmedelsverkets råd nedan om du är gravid.
Välj:
- Alla hyvelbara ostar till exempel Grevé, Herrgård, Präst, parmesan och hushållsost.
- Smältost/mjukost på tub, till exempel räkost.
- Fetaost, Mozzarella och Halloumi som är färdigförpackad eller fetaost i lösvikt som är pastöriserad.
- Färskostar i ask såsom cream cheese, ricotta och mascarpone.
- Fetaost gjord på pastöriserad mjölk.
Undvik:
- Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.
- Färskostar och andra mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk.
- Mögelostar, exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
- Kittostar, till exempel vacherol, taleggio och munster (oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk).
All ost som används i matlagning och som hettas upp till bubblande het (minst 70 grader) går bra att äta.
Läs gärna mer om råd till dig som är gravid hos Livsmedelsverket.