Vitamin A

Vitamin A är viktigt för mörkerseende, slemhinnor och produktion av könshormoner. Immunförsvaret är beroende av vitamin A för bildning av T-lymfocyter, så kallade mördarceller.

Två deciliter lättmjölk ger 1,5 % av rekommenderat intag för både barn 10–13 år.

För lågt intag av vitamin A resulterar i sämre mörkerseende och försämrat immunförsvar. Detta är ett problem framför allt i områden där intaget av fett är för lågt, eftersom vitamin A är fettlösligt och därför behöver fett för att tas upp. Samma problem kan så klart uppstå hos människor som av någon anledning väljer att hålla ett extremt lågt fettintag. Brist på vitamin A förekommer normalt inte hos friska barn och vuxna i västvärlden.

För högt intag kan framför allt vara en risk för fosterskador.

Bra källor är matfett, ost, ägg, fett kött och fet fisk, leverpastej och annan inälvsmat, samt gula, gröna, orange och röda frukter, grönsaker och bär.

Läs gärna mer om vitamin A på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag…

Barnsligt nyttigt: Bra mat för barn!

Barnsligt nyttigt är ett pedagogiskt material om matglädje och bra mat till förskolebarn och skolbarn. Barn som vänjs vid bra mat har oftare bra matvanor även senare i livet - något som ökar möjligheten till ett hälsosamt liv. 

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…