Vitamin B6

Vitamin B6 behövs för omsättningen av protein, omvandling av aminosyran tryptofan till B-vitaminet niacin, blodbildning. Vitaminet behövs också för att omvandla den essentiella omega 6-fettsyran linolsyra till sin aktiva form (som kallas arakidonsyra).

Två deciliter lättmjölk ger 9,1 % av rekommenderat intag för flickor och 8,3 % för pojkar, 10–13 år.

För lågt intag kan leda till störningar i centrala nervsystemet, kramper och depressioner, hudinflammationer och njursten. Brist på B6 förekommer inte hos friska vuxna, men äldre människor kan behöva ett tillskott.

För högt intag kan resultera ibland annat nervskador och svåra känselbortfall. Detta gäller vid långvarigt höga intag.

Bra källor är kött, mjölk, fullkornsprodukter, baljväxter, gryn, potatis och ägg är bra källor.

Läs gärna mer om vitamin B6 på Livsmedelsverket.