Vitamin B6

Vitamin B6 behövs för omsättningen av protein, omvandling av aminosyran tryptofan till B-vitaminet niacin, blodbildning.

Vitaminet behövs också för att omvandla den essentiella omega 6-fettsyran linolsyra till sin aktiva form (som kallas arakidonsyra).

Två deciliter lättmjölk ger 9,1 % av rekommenderat intag för flickor och 8,3 % för pojkar, 10–13 år.

För lågt intag kan leda till störningar i centrala nervsystemet, kramper och depressioner, hudinflammationer och njursten. Brist på B6 förekommer inte hos friska vuxna, men äldre människor kan behöva ett tillskott.

För högt intag kan resultera ibland annat nervskador och svåra känselbortfall. Detta gäller vid långvarigt höga intag.

Bra källor är kött, mjölk, fullkornsprodukter, baljväxter, gryn, potatis och ägg är bra källor.

Läs gärna mer om vitamin B6 på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

De fem populäraste mellanmålen

Trots alla nya produkter som dykt upp på marknaden, så är det klassikerna mjölk, macka och frukt som tar hem ligan när föräldrar utnämner sina…

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…

Mjölk är en viktig komponent i en god måltid

Livsmedelsverket har nyligen utkommit med Nya råd för mat i skolan. Bland råden återfinns magra mjölkprodukter, mer grönt och mindre socker. Här lyfter man betydelsen…