Vitamin E

Vitamin E är en av kroppens kraftfullaste antioxidanter och ingår i vårt immunsystem och försvar mot så kallade fria radikaler.

Fria radikaler är små, aggressiva ämnen som förstör proteiner, DNA, bindväv och andra cell- och vävnadstyper.

Två deciliter lättmjölk ger 0,3 % av rekommenderat intag för barn 10–13 år.

För lågt intag kan uppstå om intaget eller upptaget av fett via kosten är extremt lågt. Brist på vitamin E har inte påvisats hos friska personer.

Mycket är oklart kring effekterna av ett för högt intag av vitamin E.

Bra källor är frön, nötter, vegetabiliska oljor, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter och ägg.

Läs gärna mer om vitamin E på Livsmedelsverket.

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

De fem populäraste mellanmålen

Trots alla nya produkter som dykt upp på marknaden, så är det klassikerna mjölk, macka och frukt som tar hem ligan när föräldrar utnämner sina…

Mjölk är en viktig komponent i en god måltid

Livsmedelsverket har nyligen utkommit med Nya råd för mat i skolan. Bland råden återfinns magra mjölkprodukter, mer grönt och mindre socker. Här lyfter man betydelsen…

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…