Ekologisk mjölk och vanlig mjölk är lika nyttig

All mjölk är lika nyttig! Varför? Jo, för att i Sverige är det ingen större skillnad på vilket foder en ko på en ekologisk gård och en ko på en konventionell gård får. Dessutom är det samma ko-raser på ekogårdar och konventionella gårdar. Och det är vad kon äter och av vilken ras hon är som påverkar mjölkens näringsinnehåll.

Exempelvis, så visar studier att mjölkens innehåll av nyttiga omättade fettsyror som omega 3 och omega 6 helt och hållet beror på vilket foder kon äter. Foder som främjar innehållet av dessa fettsyror är till exempel gräs och ensilage. Under sommaren, när korna är på bete och äter mycket gräs, produceras därför mjölk med mer nyttigt omättat fett.  Eftersom alla mjölkkor i Sverige går på sommarbete, både eko och konventionella, så kan alla svenska kor ge mjölk med högt innehåll av omega 3- och omega 6-fettsyror

De två vanligaste ko-raserna i Sverige är Svensk rödvit boskap och Svensk Holstein. Svensk Holstein, de svartvita korna, har en mjölk med något lägre fett- och proteinhalt men mjölkar en större volym än de rödvita korna.

Det går inte att utifrån mjölkens sammansättning säga om den är ekologiskt eller konventionellt producerad.

Källa: Formas Fokuserar (2010). Jordbruk som håller i längden. 

 

 

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…

Mjölk kopplat till god hälsa

Kostrelaterade hjärtkärlsjukdomar såsom diabetes typ 2 och stroke orsakar miljontals dödsfall varje år. Livsmedel och övergripande kostvanor, snarare än enskilda näringsämnen, har störst betydelse för…

Vad äter kor?

Svenska mjölkkor äter mest gräs, oavsett om de producerar ekologisk eller vanlig mjölk. Mjölkbonden odlar flera olika grässorter och klöver som tillsammans kallas för vall.

Svensk mjölk bra för hälsa och miljö

Äntligen har mat, hälsa och miljö blivit vardagsdiskussion hemma i stugorna. Många är redan medvetna konsumenter och vill äta både näringsriktigt och hållbart. Men exakt…