Ekologisk mjölk och konventionell mjölk är lika hälsosam
Kostråd och hälsaExempelvis visar studier att mjölkens innehåll av hälsosamma omättade fettsyror som omega 3 och omega 6 helt och hållet beror på vilket foder kon äter. Foder som främjar innehållet av dessa fettsyror är till exempel gräs och ensilage. Under sommaren, när korna är på bete och äter mycket gräs, produceras därför mjölk med lite mer omättat fett. Eftersom alla mjölkkor i Sverige går på sommarbete, både eko och konventionella, så kan alla svenska kor ge mjölk med högt innehåll av omega 3- och omega 6-fettsyror.
De två vanligaste ko-raserna i Sverige är Svensk rödvit boskap och Svensk Holstein. Svensk Holstein, de svartvita korna, har en mjölk med något lägre fett- och proteinhalt, och mjölkar en större volym än de rödvita korna.
Det går inte att utifrån mjölkens sammansättning säga om den är ekologiskt eller konventionellt producerad.
Källa: Formas Fokuserar (2010). Jordbruk som håller i längden.