Nytt examensarbete: Miljöhänsyn och hälsofördelar vid mjölkkonsumtion
Mjölk i förskola och skolaDu gjorde ett arbete kring det som kallas dairy matrix och satte det i relation till miljöpåverkan från livsmedelsproduktion. Vilka är dina huvudsakliga resultat och insikter?
– Syftet med mitt arbete var att undersöka hur en balans mellan miljöhänsyn och hälsofördelar kan uppnås vid konsumtion av mjölk. Jag fann att svensk mjölkproduktion, exempelvis genom vallodling, kan bidra till ökad kollagring i mark och ha låg negativ påverkan på biologisk mångfald. Samtidigt visar aktuell forskning vikten av att betrakta hela livsmedlets struktur, s.k. dairy matrix snarare än att isolera enskilda näringsämnen. Det finns idag ett behov av mer kvantitativ forskning som integrerar hälso- och miljöaspekter.
Idag grundar sig kostråden ofta på enskilda näringsämnen, utan att ta hänsyn till food matrix. Vad innebär detta för konsumenten?
– Kostråd som fortsatt fokuserar på mättat fett i mejeriprodukter bortser från den helhet som dairy matrix innebär. Mjölk innehåller flera bioaktiva komponenter, som GMP, även membranet som omsluter fettdroppar i mjölk, MFGM (milk fat globule membrane), vilka visat sig ha positiva effekter på bland annat metabolism, immunförsvar och proteinsyntes. Genom att inte ta hänsyn till dessa helhetsstrukturer riskerar vi att undervärdera vissa livsmedels potentiella hälsoeffekter och ge en rättvis bild till konsumenter.
I samhällsdebatten ligger mycket fokus på klimat, när man kanske borde prata om miljö i ett bredare perspektiv. Vad är din syn på det?
– Klimatpåverkan är ett centralt miljömål, men bör inte ses isolerat. Biologisk mångfald och jordens förmåga till kollagring är exempel på andra viktiga aspekter som ofta förbises i debatten. Svensk mjölkproduktion har visat potential att bidra positivt till dessa områden. För att fatta hållbara beslut krävs därför ett mer omfattande synsätt där flera miljöparametrar vägs in samtidigt.
Berätta lite mer om din utbildning.
– Jag utbildad agronom med inriktning livsmedel. Utbildningen har ett naturvetenskapligt fokus och omfattar hela livsmedelskedjan, från primärproduktion till konsumtion, med stort fokus på hållbarhet. Mitt val av utbildning grundade sig mycket i mitt stora intresse för hållbar konsumtion av mat; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.