Vallen är värdefull för klimatet
HållbarhetVåra geografiska förutsättningar för att odla gräs- och baljväxter i slåtter- och betesvallar är utmärkta, med lämpliga marker och god tillgång på vatten. Vallodling binder runt 600 kg kol per hektar och år, vilket är mer än någon annan jordbruksgröda. Detta gör att svensk mjölkproduktion kan bidra till att minska klimatpåverkan genom att lagra in kol i jordbruksmark. Vall till svenska mjölkkor är ett hållbart foder. Ungefär 50-80 procent av svenska kors mattallrik består av vall.
Vallodling och kolinlagring
Vallens arter avsätter en större andel av sin biomassa i jorden där den växer, jämfört med ettåriga jordbruksväxter. Detta gör att vallarna, som ofta ligger i 2 till 4 år, tenderar att hålla ett högre kolförråd än vid annan växtodling. När du väljer svenska mjölkprodukter bidrar du till att växter fångar in kol från atmosfären som sedan lagras in i jorden. Du blir en del av fotosyntesen, där gräs använder solenergi för att ge energi som kor behöver för att producera mjölk, ett näringsrikt livsmedel för människor.
Hur ofta man odlar vall och över hur många säsonger som vallen skördas på marken där den odlas påverkar både hur mycket kol som lagras in och i vilken grad kolförrådet i jorden ökar. Långliggande studier i Norge har visat att fleråriga växter kan fördubbla kolinnehållet i jordbruksmark över tid. Vallodling kan bidra till en långsiktig ökning av kolinnehållet i marken, vilket skapar en stabil kolreserv som kan balansera utsläppen från kor.