Mjölk och blodsocker: Bättre med vegetarisk kost med mjölkprodukter än med vegansk kost 

En lakto-vegetarisk kost, alltså en vegetarisk kost där mjölkprodukter ingår, kan ge bättre blodsockerkontroll än en strikt vegansk kost.

Mejeriprodukter kopplas till stabilare blodsocker

Under 14 dagar fick studiedeltagare äta antingen en lakto-vegetarisk eller vegansk kost. Resultaten visade att de som åt mjölkprodukter hade lägre genomsnittliga blodsockernivåer och bättre värden på flera blodsockerrelaterade mått, såsom GMI (glucose management indicator) och TIR (time in range). Den veganska gruppen uppvisade däremot högre blodsockervariationer.

Acetylkarnitin – en möjlig nyckel

Undersökningen visade att deltagare i den lakto-vegetariska gruppen hade högre nivåer av acetylkarnitin, ett ämne som finns naturligt i mejeriprodukter och som tros kunna skydda mot oxidativ stress. Forskarnas resonerar kring att detta kan vara en möjlig mekanism bakom den förbättrade blodsockerkontrollen.

Vad betyder detta för dig?

För dig som är intresserad av växtbaserad kost men ändå vill behålla en stabil blodsockernivå, kan det vara värt att överväga att inkludera mejeriprodukter som yoghurt, mjölk och ost. Dessa livsmedel innehåller inte bara protein och kalcium, utan även bioaktiva ämnen som kan bidra till bättre blodsockerrelaterad hälsa.

Svagheter och begränsningar i studien

Som alltid när man refererar till en enda studie för ett argumentera för ett påstående är det på sin plats att lyfta svagheter och begränsningar. En enda studie är aldrig underlag för att helt ändra ett kostmönster hos en befolkning. Den kan dock ge intressanta svar att forska vidare på. När det gäller risken för diabetes typ 2 har kopplingen mellan en kost som innehåller mjölk och mjölkprodukter visats många gånger tidigare. Dock är denna specifika studie gjorda på människor som bor i Indien, vilket ger utrymme för osäkerhet när man extrapolerar resultatet till oss som bor i Sverige.

Studien pågick i 14 dagar, vilket också ska nämnas är en kort tid för att dra några slutsatser som skulle vara giltiga på lång sikt. Även här finns det dock sammantaget en övertygande forskning som pekar på att mjölk och mjölkprodukter även på lång sikt ingår i en kost som minskar risken för diabetes typ 2.

Studien innefattar 30 deltagare, som delades in i två grupper beroende på kostmönster. Det är således relativt liten observationsstudie, och många fler måste till för att kartlägga mekanismer och mätvärden i detalj.

När det gäller mekanismerna som vi exemplifierar med här finns det anledning att forska vidare för att få mer kunskap.

Slutsats

Studien ger ytterligare stöd för att mejeriprodukter kan spela en viktig roll i förebyggandet av typ 2-diabetes – även i växtbaserade kostmönster. Forskarna betonar dock att fler och längre studier behövs för att bekräfta resultaten.  

Källa: 

Effects of lacto-vegetarian and vegan diets on glycemic responses and metabolite profiles in healthy adults: A randomized trial using continuous glucose monitoring and targeted metabolomics – Clinical Nutrition