Mjölken gör kaffet ännu mer hälsosamt

Kaffe har länge förknippats med positiva hälsoeffekter, såsom minskad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och förbättrad kognitiv förmåga. Många av dessa effekter tillskrivs kaffets höga innehåll av antioxidanter, särskilt så kallade polyfenoler såsom klorogensyra. Men vad händer när vi tillsätter mjölk i kaffet – och kan det till och med förstärka hälsoeffekterna?

Mjölk i kaffet – mer än bara smak

Många svenskar väljer att ha mjölk i kaffet. Om än en så liten skvätt bidrar mjölken med en rad närings- och hälsomässiga effekter, förutom att många gillar smaken och tycker att det blir bättre för magen så. Mjölk bidrar med protein, kalcium och en rad vitaminer. Forskning visar dessutom att mjölk och mjölkprodukter i sig är kopplade till god hälsa, bland annat genom att bidra till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och förbättrad benhälsa.

Mjölken förstärker kaffets antiinflammatoriska effekter?

En ny dansk studie pekar på att mjölk i kaffet binder till polyfenolerna och förstärker deras antiinflammatoriska effekt. Detta innebär denna dryck potentiellt kan fördubbla effekten mot inflammation jämfört med kaffe utan mjölk.

Kontrovers och behov av mer forskning

Som alltid behövs mer forskning för att svara på under vilka förutsättningar och hur mjölk påverkar hälsoeffekten. Ibland visar studier till och med att upptaget av vissa antioxidanter från kaffe blir lägre om man har mjölk i, vilket motsäger att den antiinflammatoriska effekten skulle öka. Andra undersökningar pekar samtidigt på att mjölkens bindning till antioxidanterna skulle göra dem mer stabila och därmed ändå gynna hälsan. Det är alltså fortfarande oklart exakt hur mjölk påverkar kaffets hälsoeffekter, och resultaten varierar beroende på mängd mjölk, typ av kaffe och många andra faktorer.

Njut av kaffe med mjölk – men håll utkik efter ny forskning

Sammanfattningsvis tyder mycket på att mjölk i kaffet bidrar med näring och goda hälsoeffekter. Samtidigt behövs mer forskning för att helt klarlägga hur mjölk påverkar upptaget och effekten av kaffets antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Tills vidare kan du med gott samvete njuta av din kopp kaffe med mjölk – och följa med i den spännande forskningen som pågår.

 

Källor och vidare läsning:

Coffee drinking timing and mortality in US adults – PMC

Coffee Polyphenol, Chlorogenic Acid, Suppresses Brain Aging and Its Effects Are Enhanced by Milk Fat Globule Membrane Components

Addition of milk to coffee beverages; the effect on functional, nutritional, and sensorial properties: Critical Reviews in Food Science and Nutrition: Vol 62, No 22