Nutritionsexperten: Ost kan vara kopplat till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom

Hallå där Susanne Bryngelsson, nutritionsexpert på RISE, aktuell med en ny rapport om ostens hälsoeffekter som du och din kollega Marta Bianchi nyligen sammanställt på uppdrag av LRF Mjölk, vad handlar rapporten om?

– Rapporten sammanfattar det aktuella kunskapsläget kring ostmatrixens betydelse för hälsa, och jämför detta med växtbaserade alternativ. Vi ville ge en vetenskapligt grundad bild av vad vi vet – och vad vi ännu inte vet.

Vad menas egentligen med att ost har en ”unik matrix”, och varför är det viktigt för vår hälsa?

– Ostmatrixen handlar om hur olika näringsämnen och komponenter i osten samverkar i dess struktur. Det är alltså inte bara vad osten innehåller, utan hur allt hänger ihop, vilket kan påverka hur kroppen tar upp och reagerar på näringsämnena – vilket kan förklara varför ost inte alltid ger de negativa hälsoeffekter man tidigare trott.

Forskning visar att ost inte påverkar kolesterol och blodtryck som man tidigare trott – vad kan det bero på?

– Det är just den här unika matrixen som tros spela en roll. Trots att ost innehåller mättat fett och salt, visar studier att den inte höjer LDL-kolesterolet eller blodtrycket som man skulle kunna förvänta sig. Tvärtom finns det forskning som tyder på att ost kan vara kopplat till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom.

Finns det andra hälsofördelar med ost?

– Ja, ost kan också ha positiva effekter på muskel-, ben- och tandhälsa. Det beror bland annat på innehållet av kalcium, fosfor och protein – och även här kan den sammantagna ostmatrixen förstärka effekterna.

Hur står sig växtbaserade ostalternativ när det gäller näring och hälsa?

– Det är en viktig fråga, särskilt i takt med att fler väljer växtbaserade alternativ av klimatskäl. Dessa produkter har ofta en helt annan sammansättning än traditionell ost, vilket gör att de inte nödvändigtvis ger samma hälsoeffekter. Därför behövs mer forskning för att förstå vad som händer när man byter ut mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ.

Hur ser du på framtiden för ost och växtbaserade alternativ ur ett hållbarhets- och hälsoperspektiv?

– Båda har sin plats, men det är viktigt att vi inte bara tittar på klimatpåverkan utan också på näringsinnehåll och hälsoeffekter. Det handlar om att hitta en balans där vi både kan äta miljömässigt hållbart och må bra.

Den 27 maj presenterade ni rapporten på ett webbinarium som arrangeras av LRF Mjölk – vad hoppas du att deltagarna tog med sig?

– Jag hoppas att de fick med sig en nyanserad bild av ostens många möjliga matrixeffekter på hälsan, och att de förstår vikten av att se till hela livsmedlets sammansättning – inte bara enskilda näringsämnen. Vi vet en del idag, men det finns fortfarande behov av mer forskning för att klarlägga betydelsen av de föreslagna ostmatrix-faktorerna vid ett realistiskt intag av olika ostsorter.

– Betydelsen av att se till helheten gäller även när vi pratar om växtbaserade alternativ. Vi kan inte utesluta att framtida forskning visar oväntade hälsoegenskaper och matrixeffekter även av dessa produkter. Detta är ett spännande och viktigt forskningsområde framåt.

Rapporten presenterades vid ett webbinarium arrangerat av LRF Mjölk den 27 maj.

Läs mer och titta på webbinariet i efterhand:

Webbinarium: Senaste forskningen om ost och vegetariska alternativ. RISE presenterar rapport om ostmatrix