Satsningen på skolmat viktigare än någonsin
Mjölk i förskola och skolaSkolmatskommissionen samlar erfarenheter från Sveriges alla hörn.
Många skolor börjar se behovet av ett ökat matintag under skoldagen. Enbart lunch och i förekommande fall mellanmål på fritids räcker inte långt när många barn av olika skäl inte äter frukost hemma och dessutom äter mindre näringsrikt hemma än i skolan. Elever som reser långt till skolan måste dessutom gå upp mycket tidigt om morgnarna och hinner därför bli hungriga igen innan lunch, även om de ätit en tidig frukost hemma.
Matmiljö och bemötande en viktig pusselbit
Och inte bara är det viktigt att servera god och näringsrik mat. Värdskap och bemötande är nog så viktig.
– De här skolorna visar verkligen hur viktigt värdskapet och bemötandet är, för upplevelsen och för att tillräckligt mycket energi och näring ska hamna i magen på matgästen. Det är frågor som vi har stort fokus på i Skolmatskommissionen, så det var ett väldigt inspirerande besök och vi fick mycket bra material att ta in i vårt arbete, säger Kajsa Asp som är huvudsekreterare för Skolmatskommissionen.
Även matmiljön i skolmatsalen stor har betydelse. Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan är de två skolor i Karlstad som hittills deltar i insatsen. Deras matsalar är utformade med olika matstationer. Dels serveras en traditionell buffé under lunchen för huvudrätterna, dels finns här en smakhörna där man kan utmana sina smaklökar och ta en grönsaksshot, en smoothie eller ett fröknäcke. Mariebergsskolans skolmatsal är dessutom helt nyrenoverad och liknar inte så mycket en traditionell skolmatsal längre, utan påminner snarare om ett mysigt kafé, där man kan välja om man vill sitta på en vanlig stol eller barstol vid ett högre bord. Dessutom är tanken att man ska kunna sitta här och plugga eller bara umgås utanför lunchtiderna.
Öppen skolmatsal hela dagen minskar stressen
Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan har 550 respektive 800 elever. Tidigare hade de, som många skolor har, öppet två timmar för lunch. Det skapade en stress bland eleverna, hög ljudnivå under luncherna och även en stress bland kökspersonalen.
– Vi såg att matsalen var en stor yta som stod stängd större delen av dagen. Genom att ha öppet under hela dagen skapar vi en social yta där elever, kockar och lärare möts under lugna former. Lunchmatsalen kan också användas under lektionstid. Blir det stökigt eller okoncenterat, så kan läraren ta med sin klass på en energipaus och så kan de prata om smoothiens innehåll. Kan vi genom detta öka kunskapen kring hållbara matval och därmed minska intresset för att handla onyttigheter i närbutiken så gynnar det våra elever i framtiden, säger Fredrik Lundquist, kostchef på Karlstad kommun.
Kostar ungefär detsamma och ger bättre resultat
I Karlstad ser man på budgeten lite mer flexibelt än kanske i några andra kommuner. Man kan täcka ökade kostnader på en skola genom att skära lite i marginalerna på andra skolor utan att det påverkar kvaliteten, och på så sätt få eventuellt högre kostnader för något att rymmas i befintlig budget.
Har ni sett några resultat?
– Ja! Skolsköterskan skriver ut färre huvudvärkstabletter. Vi har minskat vårt matsvinn och kockarna har byggt starkare relation till eleverna som i sin tur ökar nyfikenheten kring olika maträtter.
Hur har ni råd?
– Det kostar inte mer, varken i personalkostnader eller för måltiderna. Genom bättre planering och ökat samarbete med lokala livsmedelsbutikerna som skänker frukt och grönt som annars skulle slängas, så får vi ihop det.
Och personalen, måste inte de jobba mer?
– Nej, inte nämnvärt. Tidigare var de ute i matsalen för att förbereda inför lunchen. Med en öppen matsal så gör det de, samtidigt som de bygger relation med eleverna. När jag anställer kockar är det viktigt att de gillar att vara ”på scen”, att ha den sociala ådran som krävs för att ta kontakt med eleverna och lärarna, säger Fredrik Lundquist.
Även bland eleverna, lärarna, kockarna och elevstödjarna som vi mötte under resan så var tongångarna positiva.
– Vi som kockar kan ha en annan form av relation till eleverna än föräldrar eller lärare kan ha. Eleverna uppskattar den här mötesplatsen. Det påverkar inte vår arbetsbörda negativt. Det mycket roligare och vi har friare händer nu än tidigare, säger Tobias Ellström som är köksansvarig på Norrstrandsskolan.
Läs mer om Skolmatskommissionens uppdrag på www.skolmatskommissionen.se