Välj svensk julmat – minska din klimatbelastning med en fjärdedel!
HållbarhetEn fjärdedel eller 0,4 kg CO2-ekvivalenter. Så mycket kan du minska din klimatpåverkan om du väljer att lägga svensk mat på din jultallrik istället för importerad. Ann-Kristin Sundin, nutritionist på LRF Mjölk, har räknat på två tallrikar med julmat: en med traditionell julmat gjord på svenska råvaror och en med traditionell julmat gjord på importerade råvaror (mjölken är svensk).
Lika mycket näring och energi
Tallrikarna innehåller lika mycket näring och energi, men klimatpåverkan från den svenska traditionella jultallriken är cirka 25 % procent lägre än den importerade.
– De här jultallrikarna visar hur enkelt det kan vara är att bidra till en bättre miljö, samtidigt som man äter både gott och nyttigt, säger Anki Sundin.
Miljöarbetet har gett resultat
Siffrorna visar att de svenska böndernas långvariga miljöarbete har givit resultat. De är duktiga på att sluta kretsloppen på gården och samtidigt få fram ett bra livsmedel. Svensk mjölk har till exempel 60 procent lägre klimatpåverkan än genomsnittet i resten av världen och 30 procent av naturbetesmarken betas av kor av mjölkras, vilket bidrar till viktigt biologisk mångfald.
Svensk frukt och grönt mycket bättre än import
Att äta svensk frukt och svenska grönsaker istället för importerade är också ett effektivt sätt att minska sin klimatbelastning. Klimatavtrycket för importerad frukt är i genomsnitt tre gånger så stort som för svensk frukt. Samma sak gäller för importerade salladsgrönsaker.
– Det finns så många goda julrätter som är anpassade till svenska råvaror i säsong, som till exempel grönkål och brysselkål, säger Elin Windfäll, LRF Trädgård. För att inte tala om svenska äpplen som passar som både efterrätt och som inslag i en matig sallad!
Underlaget för beräkningarna kommer från från RISE klimatdatabas för livsmedel, Clune et al (2017), Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och Mat-klimat-listan, Röös (2012).
Så här gjordes beräkningarna:
Den traditionella jultallriken med råvaror från Sverige innehåller:
Energiinnehåll: 1860 kcal
Klimatpåverkan: 1,27 kg CO2-ekv
Kallskuren tallrik:
2 bitar sill
1 ägghalva med gräddfil, rom, rödlök och dill
1 skiva julskinka med äppelmos
1 skiva leverpastej
2 små mandelpotatisar
1 msk rödbetssallad
Inlagda morötter
dill
Smörgås:
1 skiva surdegsbröd med smör
1 skiva ost, äppelskivor och ärtskott
Varmrätt:
5 små köttbullar på nöt och fläsk
1 prinskorv
1 (50 g) ärtbiff
ugnsstekta rotfrukter
lingon
Brysselkål med riven lagrad ost
Grönkålssallad med äppelklyftor, finriven rödkål och hackade hasselnötter
Persilja
Efterrätt:
1 liten bit äppelkaka gjord på havregryn med vispgrädde
2 st polkagrisknäck
2 st torkade katrinplommon
5 st hasselnötter
Dryck:
1 glas (2 dl) mjölk
1 dl äppeljulmust med 1 msk hackade hasselnötter och 1 skiva äpple
Bordet pryds av svenskodlad julstjärna
Den traditionella jultallriken med importmat innehåller:
Energiinnehåll: 1610 kcal
Klimatpåverkan: 1,65 kg CO2-ekv
Samma råvaror som den svenska tallriken förutom:
Norsk fjordlax istället för svensk sill
4 Sojabullar istället för en ärtbiff
Valnötter och apelsin istället för hasselnötter och äpple i grönkålssalladen
Riven Parmesan istället för riven svensk mognadslagrad ost på brysselkålen
Chokladkaka med hallon istället för äppelkaka
Ischoklad istället för knäck
Dadlar istället för katrinplommon
Alkoholfri glögg med russin och mandel istället för äppeljulmust med äppelskiva och hasselnötter
Bordet pryds av en importerad vit orkidé