Varför dricker vi mjölk i Sverige?

Mjölk och mjölkprodukter har i över 5 000 år bidragit till att vi i vår del av världen fått den näring vi behöver. I vårt kalla klimat var mjölken en förutsättning för att överleva eftersom vi inte kunde odla året runt som i sydligare länder.

Ett enkelt sätt att få i sig den näring vi behöver är att äta en allsidig, varierad kost. Livsmedelsverket skriver i sina kostråd att två till fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt per dag gör att vi får i oss tillräckligt med kalcium. Hur mycket vi behöver äta beror på hur mycket vi äter i övrigt av till exempel ost. Enligt Livsmedelsverket är mjölkprodukter en viktig källa till kalcium, vitamin A, riboflavin, vitamin B12, jod, zink, selen och högvärdigt protein. Berikade mjölkprodukter är även viktiga källor till vitamin D.

Magra mejeriprodukter bidrar också till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.

Trots delvis förändrade matvanor och möjligheten till varierad kost är mjölk fortfarande en del av vår matkultur och ett av våra viktigaste baslivsmedel här i Norden.

Till skillnad från befolkningen i stora delar av världen har vi, även i vuxen ålder, förmågan att bryta ner mjölksockret laktos. Denna förmåga är en genmutation som uppstått eftersom mjölken har varit viktig för vår överlevnad. De flesta av oss kan alltså dricka mjölk utan att få magproblem. Även de som är känsliga för laktos kan konsumera mjölk, särskilt tillsammans med mat.

Vi är inte ensamma om att värdesätta mjölken. I många länder världen över är mjölkprodukter en viktig del av matkulturen.

I de här länderna dricks mest mjölk i världen. Topplistan visar konsumtion av dryckesmjölk 2016 (kilo mjölk per capita):

 1. Irland: 125,0
 2. Finland: 120,0
 3. Australien: 106,6
 4. UK: 92,6
 5. Island: 89,8
 6. Danmark: 86,8
 7. Norge: 82,5
 8. Sverige: 81,8
 9. Spanien: 78,6
 10. Österrike: 74,8
 11. Vitryssland: 73,1
 12. Kanada: 71,6

Källa: IDF