Här dricks det mest mjölk i världen

Runt om i världen dricker människor mjölk och äter mjölkprodukter. Men i vilka länder dricker de mest mjölk och äter mest ost? Det får du veta här!

Vilka mjölkprodukter vi äter är tätt förknippat med vår matkultur: I vissa länder dricker de mycket mjölk medan i andra är de duktiga på att äta ost.

Sverige på trettonde plats

Sverige har ofta legat på topp-10-listan över största mjölkdrickarna i världen, men år 2020 hade Sverige halkat ner till 13:e plats. Det är fortfarande en väldigt hög placering med tanke på hur många länder det finns i världen! I Sverige dricker vi cirka 68 liter mjölk per person och år, vilket motsvarar ca 1,3 liter per person och vecka.

Irländare dricker mest mjölk i världen

Största mjölkdrickarna i världen hittar vi på Irland. Där producerar man så mycket mjölk att det räcker till över 2 liter per person och vecka.

Danskar äter mest ost i världen

Tittar vi på vilka som är världsmästare i ostätning så hittar vi europeiska länder på topp-10-listan och danskarna är de som vinner. De äter  29 kg ost per person och år vilket motsvarar drygt ett halvt kilo per person och vecka året runt.

Svenskar gillar också ost

I Sverige är vi också duktiga på att äta ost och kvalar in på plats 14 i världen. Utmaningen är dock att endast 40 procent av den ost vi äter är gjord på svensk mjölk, det betyder att vi behöver bli mycket bättre på att välja svenska ostar!

Mjölk och mjölkprodukter dricks och äts i  hela världen

Topp 10 mjölkdrickande länder i världen (kg per person)

1 Irland 110
2 New Zealand 109
3 Finland 100
4 Australien 98
5 Storbritannien 95
6 Norge 84
7 Danmark 80
8 Belarus 79
9 Spanien 77
10 Cypern 74

Topp 10 ostätande länder i världen (kg per person)

1 Danmark 29,2
2 Frankrike 27,4
3 Cypern 26,3
4 Nederländerna 26,0
5 Finland 25,4
6 Tyskland 25,2
7 Estland 24,7
8 Island 24,7
9 Schweiz 23,4
10 Litauen 23,3

Källor:

IDF World Dairy Situation Report 2021

Jordbruksverkets marknadsbalans för mjölk

 

Därför räddar mjölk liv

Det är ingen slump att svältkatastrofpaket till barn innehåller mjölk. Genom mjölken får barnen i sig nästan alla näringsämnen de behöver och de får därmed en större chans att överleva.

All mjölk är bra för hjärtat

Även feta mjölk och mjölkprodukter främjar hälsa och minskar risken för hjärtkärlsjukdomar som diabetes typ 2, stroke och högt blodtryck.

Dagsranson av kalcium: fyra glas mjölk eller ett kilo spenat

Kalcium är livsviktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Det kalcium som finns i mjölk är mycket lättare för kroppen att ta upp än kalcium i andra livsmedel. Därför är mjölk en bra kalciumkälla.

Hur mjölk blir ost

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Hårdosttillverkningen kan förenklat beskrivas i följande åtta steg.