Här dricks det mest mjölk i världen

Runt om i världen dricker människor mjölk och äter mjölkprodukter. Men i vilka länder dricker de mest mjölk och äter mest ost*? Det får du veta här!

Vilka mjölkprodukter vi äter är tätt förknippat med vår matkultur: I vissa länder dricker de mycket mjölk medan i andra är de duktiga på att äta ost.

Sverige på trettonde plats

Sverige har ofta legat på topp-10-listan över största mjölkdrickarna i världen, men år 2021 landade Sverige på en delad 12:e plats tillsammans med Island. Det är fortfarande en väldigt hög placering med tanke på hur många länder det finns i världen! I Sverige dricker vi cirka 66 liter mjölk per person och år, vilket motsvarar ca 1,3 liter per person och vecka.

Irländare dricker mest mjölk i världen

Största mjölkdrickarna i världen hittar vi på Irland. Där producerar man så mycket mjölk att det räcker till över 2 liter per person och vecka.

Fransmännen äter mest ost i världen

Tittar vi på vilka som är världsmästare i ostätning så hittar vi europeiska länder på topp-10-listan och fransmännen är de som vinner. De äter drygt 27 kg ost per person och år vilket motsvarar drygt ett halvt kilo per person och vecka året runt.

Svenskar gillar också ost

I Sverige är vi också duktiga på att äta ost och kvalar in på plats 16 i världen. Utmaningen är dock att endast 40 procent av den ost vi äter är gjord på svensk mjölk, det betyder att vi behöver bli mycket bättre på att välja svenska ostar!

Mjölk och mjölkprodukter dricks och äts i  hela världen

Topp 10 mjölkdrickande länder i världen (kg per person)

1 Irland 105
2 Finland 98
3 New Zealand 96
4 Australien 95
5 Storbritannien 94
6 Norge 81
7 Belarus 77
8 Danmark 74
9 Cypern 74
10 Österrike 74
……….
12 Sverige 66

Topp 10 ostätande länder i världen (kg per person)

1 Frankrike 27,6
2 Danmark 26,7
3 Cypern 26,3
4 Finland 25,8
5 Estland 25,6
6 Tyskland 25,2
7 Nederländerna 24,7
8 Litauen 23,9
9 Schweiz 23,4
10 Österrike 23,3
……….
16 Sverige 19,4

*Observera att konsumtionssiffran inte nödvändigtvis återspeglar den faktiska konsumtionen i landet utan kan, som i Sveriges fall, vara en beräkning av mängden producerad mjölk i ett land dividerat med antal invånare.

Källor:

IDF World Dairy Situation Report 2022

Jordbruksverkets marknadsbalans för mjölk

 

Därför räddar mjölk liv

Det är ingen slump att svältkatastrofpaket till barn innehåller mjölk. Genom mjölken får barnen i sig nästan alla näringsämnen de behöver och de får därmed en större chans att överleva.

All mjölk är bra för hjärtat

Även feta mjölk och mjölkprodukter främjar hälsa och minskar risken för hjärtkärlsjukdomar som diabetes typ 2, stroke och högt blodtryck.

Fyra glas mjölk eller ett kilo spenat

Kalcium är livsviktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Det kalcium som finns i mjölk är mycket lättare för kroppen att ta upp än kalcium i andra livsmedel. Därför är mjölk en bra kalciumkälla.

Hur mjölk blir ost

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Hårdosttillverkningen kan förenklat beskrivas i följande åtta steg.