All mjölk är bra för hjärtat
Mjölk och hälsaGlobalt och även i Norden rekommenderar hälsomyndigheterna att vi bör välja magra mjölkprodukter för att få mjölkens alla goda näringsämnen utan att få för mycket fett. Men nu tycks inte bara magra mjölkprodukter vara kopplade till hälsa, utan även feta sådana.
Mycket och fet mjölk kopplat till god hälsa
En av de första, stora studierna på feta mjölkprodukter är den så kallade PURE-studien. Den visar att en hög konsumtion av mjölk och mjölkprodukter (i studien definierat som motsvarande 2 dl om dagen), även feta sådana, är kopplade till god hälsa. PURE-studien har följts av flera andra studier som visar på samma sak, till exempel Soedamah-Muhtu och de Goede.
Glöm inte matrix!
En kanske avgörande fråga när det gäller utvärderingen av den näring och kost vi får i oss är att vi måste ta hänsyn till kosten i sin helhet, inte enstaka näringsämnen. Förståelsen för detta stavas numer food matrix, eller – i mjölkens fall – dairy matrix. Det har vi skrivit mer om här.