Kan mjölk minska risken för typ 2-diabetes?

Mjölk kan minska risken för diabetes typ 2. Enligt Livsmedelsverket bidrar magra mjölkprodukter till att minska risken för flera sjukdomar, som typ 2-diabetes, högt blodtryck och stroke.

Även en stor sammanställning av flera studier som nyligen gjorts av nederländska och brittiska forskare, visade att mjölk och mjölkprodukter kan minska risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar – och det gäller både feta och magra produkter.

Rådet från Livsmedelsverket är att dricka eller äta 2-5 deciliter mjölk, fil eller yoghurt beroende på vad vi äter i övrigt, av ost till exempel, för att vi ska få i oss tillräckligt med kalcium. Dessutom innehåller mjölkprodukter även många andra viktiga vitaminer och mineraler.

Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att reglera blodsockret i kroppen. Att röra på sig och äta hälsosamt kan hjälpa till att hålla sockerhalten i blodet inom normala nivåer.

 

Inget stöd för att välling ökar risken för diabetes typ 1

Många föräldrar blev säkert oroliga när vällinglarmet slog till för ett par veckor sedan. Lundbaserade forskare drog slutsatsen att torrmjölkspulver, som ju används i välling,…

Mjölk kopplat till god hälsa

Kostrelaterade hjärtkärlsjukdomar såsom diabetes typ 2 och stroke orsakar miljontals dödsfall varje år. Livsmedel och övergripande kostvanor, snarare än enskilda näringsämnen, har störst betydelse för…

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…

Mjölk är bra för hjärtat

Majoriteten av vetenskapliga undersökningar visar att mjölk och mjölkprodukter ingår i ett kostmönster som främjar hälsa och minskad risk för folksjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar. Men ibland…