Mjölk minskar risken för diabetes typ 2
Kostråd och hälsaDiabetes typ 2 är den vanligaste typen av diabetes i Sverige. Sjukdomen gör att kroppen har svårt att hålla en lagom blodsockernivå eftersom insulinet som kroppen producerar inte räcker till.
Sjukdomen är ärftlig, men kan förvärras av stress, dåliga matvanor och för lite fysisk aktivitet. Att röra på sig och äta hälsosamt kan hjälpa till att hålla sockerhalten i blodet inom normala nivåer.
Minskad risk för diabetes och hjärtkärlsjukdomar
En stor sammanställning av flera studier som gjorts av nederländska och brittiska forskare visar att mjölk och mjölkprodukter kan minska risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det gäller både feta och magra produkter.
Livsmedelsverket konstaterar att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera sjukdomar, som typ 2-diabetes, högt blodtryck och stroke.
Rådet från Livsmedelsverket är att dricka eller äta 2-5 deciliter mjölk, fil eller yoghurt per dag beroende på hur mycket vi äter av andra mjölkprodukter, till exempel ost, för att vi ska få i oss tillräckligt med exempelvis kalcium.