Forskning och rapporter om mjölk

Allt vi säger baserar vi på forskning och fakta.

Det är viktigt för oss att du ska kunna känna dig trygg med de faktaunderlag och den forskning vi använder oss av när vi informerar om mjölk och mjölkprodukter. Därför har vi här sammanställt några av de viktigaste länkarna till myndigheter, forskningsinstanser och organisationer som jobbar med mjölk och mjölkprodukter ur ett vetenskapligt perspektiv. Du hittar också källor direkt i våra artiklar.

Om miljö

FN

EU genom MatLust

Om mat och barn

Livsmedelsverket

Egen faktasammanställning

Om mjölkproteinallergi och laktosintolerans

Livsmedelsverket

European Food Safety Authority (EFSA)

Övrig forskning

 

Om mjölk och hälsa allmänt

Livsmedelsverket

World Health Organiszation (WHO)

FAO

Övrig forskning

Om mjölk, hjärtkärlhälsa och diabetes

Om mjölk och dödlighet

Om mjölk och skeletthälsa

Om mjölk, kalcium och tandhälsa

Om mjölk och upptag av järn

Livsmedelsverket

Övrig forskning

Om mjölk och cancer

World Cancer Research Foundation (WCRF)

Övrig forskning

Industrifinansierad forskning versus icke-industrifinansierad

 

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Dagsranson av kalcium: fyra glas mjölk eller ett kilo spenat

Kalcium är livsviktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Det kalcium som finns i mjölk är mycket lättare för kroppen att ta upp än kalcium i andra livsmedel. Därför är mjölk en bra kalciumkälla.

Små barn är inte laktosintoleranta

Små barn har ytterst sällan laktosintolerans. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem så att man inte missar allvarliga sjukdomar, exempelvis glutenintolerans.