Små barn är inte laktosintoleranta

Små barn har ytterst sällan laktosintolerans. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem så att man inte missar allvarliga sjukdomar eller tillstånd, som exempelvis glutenintolerans. Att utesluta laktos eller mjölk i onödan gör vardagen krånglig, både för barnet, familjen och förskolan. Om barnet slutar dricka mjölk kan det dessutom få konsekvenser för näringsintaget.

Laktosintolerans debuterar inte förrän tidigast i skolåldern och vanligast i tonåren.  Livsmedelsverket räknar med att 4-10 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är laktosintolerant.

Alla barn föds med förmågan att bryta ned laktos. Annars skulle de inte tåla modersmjölken som innehåller betydligt mer laktos än komjölk. Spädbarn har därför mycket hög produktion av laktas i tunntarmen. Laktas är det enzym som bryter ner laktos och som minskar hos den som är laktosintolerant.

Men enligt förskolepersonalen uppger föräldrarna att 2,6 procent av landets förskolebarn är laktosintoleranta (1). Och endast 41 procent av barnen har fått sin diagnos konstaterad av läkare. Det finns inga vetenskapliga belägg för att barn i förskolan skulle vara laktosintoleranta i denna utsträckning. Däremot vet vi att magproblem ofta misstas för laktosintolerans.

Om ett barn får besvär av mjölk är det mest troligt att det är allergiskt mot mjölkens protein. Enligt Livsmedelsverket är 0,5 till 1 procent av barnen (beroende på ålder) allergiska mot mjölkproteiner. Denna allergi växer oftast bort och endast 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen har mjölkproteinallergi.

En annan orsak till att ett barn reagerar på mjölk kan vara obehandlad glutenintolerans. Obehandlad glutenintolerans gör att tarmslemhinnan skadas vilket kan orsaka laktosintolerans (detta brukar kallas sekundär laktosintolerans). Om man behandlar glutenintolerans korrekt läker tarmslemhinnan och man kan dricka mjölk som vanligt igen.

 

Källa:

  1. Servering av mjölk på svenska förskolor. Rapport av Argument på uppdrag av LRF Mjölk 2018.

Nya riktlinjer för specialkost

Förskola och skola ska erbjuda alla elever mat som de kan äta. Den ska inte minst vara god, hälsosam och näringsrik. Men barns behov ser…

Specialkost i onödan

Specialkost för barn ska numera styrkas av läkarintyg i många kommuner. Anledningen är att det kostar skolorna mycket att hålla med specialkost. När det behövs…

Vad är laktos och andra fakta om laktos

Vad är laktos? Laktos är samma sak som mjölksocker. I vilka produkter finns laktos? Laktos finns i mjölk och de flesta mjölkprodukter. Svensk hårdost är…

Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost, oavsett lagringstid, är naturligt fri från laktos. Livsmedel som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram får kallas laktosfria enligt Livsmedelsverket.…