Allt du behöver veta om laktos

Laktos är samma sak som mjölksocker och finns i mjölk och de flesta mjölkprodukter utom hårdost. Laktos är inte farligt, även om du skulle råka vara laktosintolerant.

Vad är laktos?

Laktos är samma sak som mjölksocker.

I vilka produkter finns laktos?

Laktos finns i mjölk och de flesta mjölkprodukter. Svensk hårdost är dock naturligt fri från laktos, eftersom det går åt som bränsle i den jäsningsprocess som mjölksyrabakterier sätter igång när man börjar tillverka ost. Mjölksyrabakterierna äter helt enkelt upp kolhydraterna i mjölken under tiden som de deltar i processen för att omvandla mjölk till ost.

Är laktos farligt?

Nej. Den som är laktosintolerant kan få ont i magen i varierande grad, få ökad gasbildning och diarré om man får i sig laktos, men det bidrar bara till obehag och är i sig inte farligt för hälsan.

Är det nyttigare med laktosfritt?

Nej. Men laktosfria produkter är bra för den som är laktosintolerant.

Försvinner laktos när man värmer upp mjölken?

Nej. Det är en myt.

Vad är problemet med att få diagnosen laktosintolerant om man inte är det?

För att få en diagnos ska man ha genomgått test inom sjukvården. Att självdiagnosticera sig som laktosintolerant och på eget bevåg sluta att konsumera produkter som innehåller laktos kräver god kunskap inom näringslära för att kunna ersätta alla de näringsämnen som finns i mjölk och mjölkprodukter. Dels bör du veta vilken mat som är naturligt laktosfri, dels behöver du kunna hitta laktosfria mjölkprodukter. Det är viktigt att känna till vilka näringsämnen du behöver ersätta om du plockar bort mjölk och mjölkprodukter.

För barn och andra målgrupper med stort behov av mycket näring, så är mjölk och mjölkprodukter – med eller utan laktos – ett enkelt sätt att trygga näringsintaget.

Varför bör man ha medicinskt intyg för laktosintolerans?

Vissa kommuner har beslutat att elever i skolan och förskolan måste uppvisa medicinskt intyg för att få rätt till specialkost, dit laktosfri kost hör. Specialkost ska självklart serveras i de fall det är befogat, men det innebär onödiga kostnader för en skola eller förskola att erbjuda specialkost om det egentligen inte behövs.

Det kan kännas tryggt för en förälder att känna till att laktosintolerans i princip inte förekommer hos barn, utan uppträder först i unga tonåren.

Är det mindre socker i laktosfri mjölk jämfört med vanlig?

Naturell mjölk innehåller inte tillsatt socker. Laktos räknas dock till de så kallade ”sockerarterna”, som tillhör familjen kolhydrater. Laktosfri mjölk innehåller något lägre mängd kolhydrater än vanlig mjölk.

Innehåller laktosfri mjölk samma näringsvärden som vanlig?

Ja, bortsett från att en del av laktoset är bortfiltrerat och kolhydratmängden därför är något lägre.

Små barn är inte laktosintoleranta

Små barn har ytterst sällan laktosintolerans. Därför är det viktigt att söka vård för att få en riktig diagnos vid magproblem så att man inte missar allvarliga sjukdomar, exempelvis glutenintolerans.

Hellre låglaktos än laktosfritt i rekommendationer för specialkost

Ingen laktosfri kost till barn under fem år annat än i undantagsfall. Och hellre lite laktos än ingen laktos i maten. Så står det i de nationella rekommendationerna för specialkost i förskola och skola.

Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost, oavsett lagringstid, är naturligt fri från laktos. Livsmedel som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram får kallas laktosfria.

Finns det socker i mjölk?

I vanlig dryckesmjölk finns inget tillsatt socker. Däremot finns kolhydraten laktos, som ibland kallas mjölksocker. Laktos finns naturligt i mjölken och är inte en tillsats.…