Vad är laktos och andra fakta om laktos

  1. Vad är laktos? Laktos är samma sak som mjölksocker.
  2. I vilka produkter finns laktos? Laktos finns i mjölk och de flesta mjölkprodukter. Svensk hårdost är dock naturligt fri från laktos, eftersom det går år som bränsle i den jäsningsprocess som mjölksyrabakterier sätter igång när man börjar tillverka ost. Mjölksyrabakterierna äter helt enkelt upp kolhydraterna i mjölken under tiden som de deltar i processen för att omvandla mjölk till ost.
  3. Är laktos farligt? Nej. Den som är laktosintolerant kan få ont i magen i varierande grad, få ökad gasbildning och diarré om man får i sig laktos, men det bidrar bara till obehag och är i sig inte farligt för hälsan.
  4. Är det nyttigare med laktosfritt? Nej. Men laktosfria produkter är bra för den som är laktosintolerant.
  5. Försvinner laktos när man värmer upp mjölken? Nej. Det är en myt.
  6. Vad är problemet med att få diagnosen laktosintolerant om man inte är det? För att få en diagnos ska man ha genomgått test inom sjukvården. Det torde inte förekomma i betydande utsträckning att man blir felaktigt diagnosticerad som laktosintolerant inom sjukvården. Att däremot självdiagnosticera sig som laktosintolerant och därför på eget bevåg sluta att konsumera produkter som innehåller laktos skulle på sikt kunna innebära framför allt en högre privatekonomisk utgift i onödan, men innebär ingen påverkan på näringsintaget som sådant. Om man däremot undviker alla eller många mjölkprodukter, inte bara väljer de laktosfria varianterna, för att man tror att man är laktosintolerant så kräver det att man har kunskap inom näringslära för att kunna ersätta alla de näringsämnen som finns i mjölk och mjölkprodukter med andra källor till dessa. För barn och andra målgrupper med stort behov av mycket näring på relativt liten volym så är mjölk och mjölkprodukter – med eller utan laktos – ett enkelt sätt att trygga näringsintaget.
  7. Varför bör man ha medicinskt intyg för laktosintolerans? Vissa kommuner har beslutat att elever i skolan och förskolan måste uppvisa medicinskt intyg för att få rätt till specialkost, dit laktosfri kost hör. Specialkost ska självklart serveras i de fall det är befogat, men det innebär onödiga kostnader för en skola eller förskola att erbjuda specialkost om det egentligen inte behövs. Det kan kännas tryggt för en förälder att känna till att laktosintolerans i princip inte förekommer hos barn, utan uppträder först i unga tonåren. Läs gärna mer om denna fråga samt laktosintolerans här.
  8. Är det mindre socker i laktosfri mjölk jämfört med vanlig? Naturell mjölk innehåller inte tillsatt socker. Laktos räknas dock till de så kallade ”sockerarterna”, som tillhör familjen kolhydrater. Laktosfri mjölk innehåller något lägre mängd kolhydrater än vanlig mjölk.
  9. Innehåller laktosfri mjölk samma näringsvärden som vanlig? Ja, bortsett från att en del av laktoset är bortfiltrerat och kolhydratmängden därför är något lägre.