Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost, oavsett lagringstid, är naturligt fri från laktos. Livsmedel som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram får kallas laktosfria enligt Livsmedelsverket.

Med hårdost menas ost som går att hyvla, till exempel Herrgård®, Gréve® och Präst® och alla våra andra vanliga ostar. Färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar är alltså inte laktosfria.

Men var tar då mjölkens laktos vägen vid tillverkerkningen av ost? Nästan all laktos blir kvar i den vassle som bildas när mjölkproteinet kasein pressas ihop till en ost. Den lilla rest av laktos som finns kvar i ostmassan äts upp av mjölksyrakulturen redan de första dagarna efter ystningen. Av vassle tillverkas mesost och messmör.

Hur mjölk blir ost

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Hårdosttillverkningen kan förenklat beskrivas i följande åtta steg.

Vilka ostar kan gravida äta?

Listeria är en bakterie som kan finnas i opastöriserad mjölk och i vissa ostar. Risken att få i sig listeria via ost är liten.

Ät ost och bli av med fett?

I allmänhet lyder kostråden att vi bör begränsa intaget av fett i allmänhet och mättat fett (mättade fettsyror) i synnerhet. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att vi…

Vad är skillnaden mellan smör och margarin?

Kort sammanfattat kan man säga att smör är grädde som vispats medan margarin består av vegetabiliska oljor som blandas med en vätskefas. Här beskriver vi…