Hårdost är naturligt laktosfri

Hårdost är generellt naturligt fri från laktos. Livsmedel som innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram får kallas laktosfria enligt Livsmedelsverket.

Med hårdost menas ost som går att hyvla, till exempel den svenska ostklassikerna Herrgård®, Gréve® och Präst® och alla våra andra vanliga ostar. Färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar är alltså inte laktosfria.

Men var tar då mjölkens laktos vägen vid tillverkerkningen av ost? Nästan all laktos blir kvar i den vassle som bildas när mjölkproteinet kasein pressas ihop till en ost. Den lilla rest av laktos som finns kvar i ostmassan äts upp av mjölksyrakulturen redan de första dagarna efter ystningen. Av vassle tillverkas mesost och messmör.

Hur mjölk blir ost

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Hårdosttillverkningen kan förenklat beskrivas i följande åtta steg.

Vilka ostar kan gravida äta?

Hårdost, smältost och bredbar ost är alla ofarliga att äta som gravid, men det är bra att undvika mögel- och kittostar samt andra ostar gjorda på opastöriserad mjölk.

Ost är gott och hälsosamt

Ostens kalciuminnehåll påverkar fettintaget på ett positivt sätt samtidigt som ost inte höjer det dåliga kolesterolet.

Skillnaden mellan smör och margarin

Smör är grädde som vispats. Margarin består av vegetabiliska oljor som blandas med vätska.