Hur mycket kalcium ska jag äta varje dag?

Rekommendationen är att vuxna ska äta 800 milligram kalcium varje dag. Barn ska äta mellan 540 och 900 milligram beroende på ålder. Enligt Livsmedelsverkets senaste kostundersökning kommer 47 procent av det kalcium vi äter från mjölk och mjölkprodukter.

Biotillgängligheten, det vill säga hur mycket av livsmedlets kalcium kroppen kan ta upp, varierar mellan olika livsmedel. Mjölkens kalcium har hög biotillgänglighet.

Här är några exempel på hur mycket kalcium olika kombinationer av mjölk och mjölkprodukter ger:

  • 110 mg: 1 skiva ost.
  • 240 mg: 1 glas mjölk, fil eller yoghurt (2 dl).
  • 460 mg: 1 tallrik fil/yoghurt (2 dl), 2 skivor ost.
  • 590 mg: 1 caffè latte (2 dl mjölk + 6 cl kaffe), 2 dl fruktyoghurt, 1 skiva ost.
  • 690 mg: 1 tallrik fil/yoghurt (2 dl), 4 skivor ost.
  • 930 mg: 1 glas mjölk (2 dl), 1 tallrik fil (2 dl), 4 skivor ost.
  • 1 060 mg: 2 glas mjölk (4 dl), 1 tallrik fil/yoghurt (2 dl), 3 skivor ost.

Nedan ser du exempel på hur mycket du måste äta av andra livsmedel för att få i dig lika mycket kalcium som det finns i fem deciliter mjölk:

  • 980 g rå broccoli
  • 390 g rå grönkål
  • 660 g rå bladspenat
  • 230 g sötmandel
  • 320 g hasselnötter
  • 530 g kokta, skalade räkor
  • 320 g sardiner med ben