Kan mjölk minska risken för benskörhet?

Mjölk innehåller många av de näringsämnen, som kalcium, protein, fosfor, magnesium, zink och vitamin K, som tillsammans med fysisk aktivitet och vitamin D behövs för att bygga upp och bevara ett starkt skelett.

Att motionera regelbundet och äta mat som innehåller kalcium och D-vitamin kan bidra till att minska risken för benskörhet. Mjölkprodukter innehåller mycket kalcium. Lätt- och mellanmjölk är berikad med D-vitamin.

Det är mycket viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium under uppväxten, särskilt före och under puberteten. Kroppens förmåga att lagra kalcium och lägga grunden till ett starkt skelett är då som störst.

Kroppen behåller denna förmåga till ungefär 25 års ålder. Sedan minskar benmassan gradvis. Därför är det viktigt att fortsätta äta tillräckligt med kalcium. Detta gäller särskilt kvinnor.

I samband med klimakteriet urkalkas kvinnans skelett snabbare än mannens under ungefär fem år. Ett lågt intag av kalcium ökar risken för benskörhet senare i livet.

Livsmedelsverket skriver i sina kostråd att två till fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt per dag gör att du får i dig tillräckligt med kalcium. Hur mycket du behöver äta beror på hur mycket du äter i övrigt av till exempel ost. Fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt ger cirka 75 procent av rekommenderat intag av kalcium och cirka 50 procent av rekommenderat intag av vitamin D.

 

Källor:

The Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (Rozenberg et al. 2016). Tillgänglig från: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703621/

Weaver et al. 2016.The National Osteoporosis Foundation’s position statement on peak bone mass development and lifestyle factors: a systematic review and implementation recommendations. Osteoporos Int. 2016; 27(4): 1281–1386.

Mjölk är bra för hjärtat

Majoriteten av vetenskapliga undersökningar visar att mjölk och mjölkprodukter ingår i ett kostmönster som främjar hälsa och minskad risk för folksjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar. Men ibland…

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!

Dagsranson av kalcium: fyra glas mjölk eller ett kilo spenat

Kalcium är livsviktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Det kalcium som finns i mjölk är mycket lättare för kroppen att ta upp än kalcium i andra livsmedel. Därför är mjölk en bra kalciumkälla.

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…