Mjölk och motion minskar risken för benskörhet

Att motionera regelbundet och äta mat som innehåller kalcium och D-vitamin gör risken mindre att drabbas av benskörhet.

Mjölk innehåller kalcium och D-vitamin och många andra näringsämnen som behövs för att bygga och bevara ett starkt skelett, till exempel protein, fosfor, magnesium och zink. Därför är det bra för skelettet att dricka och äta mjölk och mjölkprodukter.

Viktigt bygga skelettet i unga år

Före och under puberteten är kroppens förmåga att lagra kalcium som störst. Därför är det mycket viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium under uppväxten för att lägga grunden till ett starkt skelett som ska hålla hela livet.

Konsumtion av mjölkprodukter bidrar till att nå “peak bone mass” (maximal benmassa) i tidig vuxen ålder, vilket hjälper till att förebygga frakturer senare i livet. Mjölkprodukter bidrar till ökad bentäthet, ger hälsosamma effekter på skelettet och dess naturliga tillväxt samt minskar förlusten av skelettmassa.

Kvinnor mer utsatta i klimakteriet

Under ungefär fem år i samband med klimakteriet urkalkas kvinnans skelett snabbare än mannens. Om du då har ätit för lite kalcium när du var yngre, ökar risken för benskörhet.

Mjölk minskar frakturrisk

Mjölk och mjölkprodukter minskar risken för fallolyckor och frakturer. Det visar en australiensk undersökning bland äldre. Det talar för att även det man äter i äldre åldrar, inte bara skelettstatus från yngre år, påverkar hur bra skydd man kan skaffa sig med rätt kost.

Rekommenderas av Livsmedelsverket

Livsmedelsverket skriver i sina kostråd att två till fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt per dag är ett bra sätt för dig att få i dig tillräckligt med kalcium. Hur mycket du behöver äta beror på hur mycket du äter i övrigt, av till exempel ost. Fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt ger cirka 75 procent av rekommenderat dagsintag av kalcium och 50 procent av rekommenderat intag av vitamin D.

All mjölk med fetthalt upp till 3 % är berikad med D-vitamin.

Övrig källa

Improving calcium and protein intakes by using dairy foods is a readily accessible intervention that reduces the risk of falls and fractures commonly occurring in aged care residents.

Iuliano S, Poon S, Robbins J, Bui M, Wang X, De Groot L et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial BMJ 2021; 375 :n2364 doi:10.1136/bmj.n2364

Vicky Tai, William Leung, Andrew Grey, Ian R Reid, Mark J Bolland. Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis.  BMJ 2015;351:h4183. Tillgänglig online.

Kathleen Mahan L., Escott-Stumps S. Krause’s Food and Nutrition Therapy. 12th edition. 2012. 

Fyra glas mjölk eller ett kilo spenat

Kalcium är livsviktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Det kalcium som finns i mjölk är mycket lättare för kroppen att ta upp än kalcium i andra livsmedel. Därför är mjölk en bra kalciumkälla.

All mjölk är bra för hjärtat

Även feta mjölk och mjölkprodukter främjar hälsa och minskar risken för hjärtkärlsjukdomar som diabetes typ 2, stroke och högt blodtryck.

Dairy matrix – hemligheten bakom mjölkens hälsoeffekter

Att plocka isär mjölkprodukter i enskilda näringsämnen och äta dem var för sig ger inte alls samma inverkan på hälsan som att äta eller dricka mjölk, yoghurt och ost som de är. Fenomenet kallas för dairy matrix.