Vilken nytta gör mjölkens näringsämnen i kroppen?

Mjölk innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver för skelettet, synen, huden och ämnesomsättningen. Vårt behov av näring – protein, fett, vitaminer, mineraler och andra ämnen – är ungefär lika stort hela livet. Därför är mjölk en viktig näringskälla för alla åldrar. Magra mjölkprodukter bidrar också till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.

Enligt Livsmedelsverkets råd räcker det med 2-5 dl mjölk, fil och yoghurt per dag för att få i sig tillräckligt med kalcium.  Mängden beror på vad man äter i övrigt av till exempel ost.  Mjölkprodukter innehåller, förutom kalcium,  många andra viktiga vitaminer och mineraler, och protein.

Här är några exempel på funktioner som mjölkens näring har i kroppen:

Kalcium bygger och bevarar, tillsammans med motion och vitamin D, ett starkt skelett. En halv liter mjölk/mjölkprodukter ger 75 procent av det kalcium vi behöver varje dag. Kalcium behövs också bland annat för att blodet ska koagulera och för att musklerna ska fungera normalt.

Protein är kroppens byggmaterial. Det ingår i kroppens alla celler, hormoner och enzymer. Mjölkens protein innehåller så kallade essentiella aminosyror som kroppen själv inte kan tillverka utan måste få från kosten.

Riboflavin (vitamin B2) behövs för att kroppen ska kunna bryta ner fett, kolhydrater och protein. Hälften av det riboflavin vi behöver varje dag finns i en halv liter mjölk.

Vitamin B12 är nödvändigt för en normal blodbildning och för cellernas ämnesomsättning. B12 finns endast i animaliska livsmedel som kött, fisk och mjölk. En halv liter mjölk ger hela dagsbehovet av B12. För laktovegetarianer är mjölk en mycket viktig källa till vitamin B12.

Vitamin D är viktigt för att bland annat reglera kalciumbalansen. Mager mjölk, det vill säga mini-, lätt- och mellanmjölk, är berikad med vitamin D.

Zink, selen och jod är nödvändiga mineralämnen som har olika funktioner. Bland annat hjälper zink kroppen att läka sår, jod deltar i kroppens skydd mot struma och selen skyddar kroppen mot fria radikaler.