Är mjölk bra efter träning?

Ja, så är det! De näringsämnen som kroppen behöver för att återhämta sig efter träning finns naturligt i mjölk, fil och yoghurt. Särskilt viktigt är mjölkens protein, kolhydrat, salt- och vätskeinnehåll.

I mjölk finns två sorters protein, vassleprotein (20 procent) och kasein (80 procent). Vassleprotein och kasein har olika egenskaper som båda är viktiga i idrottssammanhang:

  • Vassleprotein har hög andel av essentiella (livsnödvändiga) aminosyror och särskilt leucin som är bra för muskeluppbyggnad. Vassleprotein används ofta i sportdrycker och proteinpreparat.
  • Kasein bryts ned långsamt, vilket gör att magsäcken töms långsammare och näringen i mjölken tas upp under längre tid. Det ger en jämnare återställning av aminosyror, vätska och salter i blodet.

Musklerna använder kolhydraten glykogen som energi och det är därför det är viktigt att äta kolhydrater direkt efter avslutat träningspass. Mjölk innehåller lika mycket kolhydrater som många sportdrycker och just i den mängd som är lagom för återhämtningen, visar forskning.

När vi svettas behöver vi fylla på med vatten, natrium och kalium. Mjölk består till 90 procent av vatten. I mjölk finns även natrium och kalium. Koncentrationen av natrium och kalium i mjölk är lagom hög för att återställa vätskebalansen efter träning.

Mjölk den perfekta sportdrycken

Den perfekta sportdrycken är en dryck som smakar gott, kan drickas i stora mängder och som återvätskar kroppen med så liten vätskeförlust via urin som…

Är det farligt att dricka mjölk?

Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar,…

Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag…

Ska vuxna dricka mjölk?

Ja, Livsmedelsverket råder vuxna att äta 2-5 dl mjölk, fil eller yoghurt per dag beroende på vad vi äter i övrigt av till exempel ost.  Vårt behov…