Chokladmjölk bästa sportdrycken

Tänk vad härligt – chokladmjölk kan vara den ultimata sportdrycken! Den smakar gott, kan drickas i stora mängder och återställer kroppens vätskebalans med så liten vätskeförlust som möjligt. 

Vem som helst som har tränat hårt en varm sommardag vet vad vätska betyder för prestationen. Vatten räcker för de allra flesta som tränar. Men ibland kan man behöva ta till något som trumfar vatten för att återvätska kroppen och säkerställa saltbalansen.

Optimalt med mjölk

Salter och kolhydrater ökar upptaget av vätska och möjligheten att behålla den. Därför ingår dessa ämnen i de allra flesta sportdrycker. Mjölk innehåller naturligt nästan lika mycket salter och kolhydrater som de artificiella sportdryckerna som säljs i affären, och är dubbelt så bra på att återställa vätskebalansen. Det visar bland annat en undersökning där elva försökspersoner fick träna i varmt klimat tills de förlorade 1,8 procent av sin kroppsvikt via svett.

Efter träningen fick personerna dricka 150 procent av denna volym i form av vatten, sportdryck, lättmjölk eller lättmjölk med tillsats av salt. Mjölken var den klart bästa återhämtningsdrycken, både med och utan salt. Vätskeförlusten var hälften så stor jämfört med vatten och sportdryck. Dessutom innehöll mjölken mycket högvärdigt protein som är viktigt för att bygga muskler. 

Chokladmjölk i sportdrycksflaskan

Med detta som bakgrund har det till och med föreslagits att chokladmjölk skulle vara en lämplig sportdryck. Här hittar vi ju salt i tillfredsställande mängd, mycket kolhydrater och – inte att förakta – en smak som de allra flesta uppskattar, vilket gör att vi gärna dricker mycket. Om du har tränat hårt och droppsvettats mycket en dag, så kan faktiskt chokladmjölk vara ett alternativ till sportdryck för snabb återvätskning.

 

Fler källor:

Chocolate milk for recovery from exercise: a systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials – PubMed (nih.gov)

The effects of low fat chocolate milk on postexercise recovery in collegiate athletes – PubMed (nih.gov)

Chocolate Milk versus carbohydrate supplements in adolescent athletes: a field based study – PubMed (nih.gov)

 

 

Bra med mjölk efter träning!

Mjölk innehåller lika mycket kolhydrater som många artificiella sportdrycker. Med en frukt till blir det den perfekta drycken efter träning.

Mjölk viktigt i alla åldrar

Vårt behov av vitaminer och mineraler är ungefär lika stort hela livet. Mjölkprodukter är näringsrika livsmedel som innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag, exempelvis kalcium och protein, men också många andra vitaminer och mineraler.

Maxa med mellis 

Nu lanserar vi Hjärta mjölks mellismodell för att lära elever mer om hur kroppen funkar och vilka mellis som gör dem starkare och piggare!

Mjölk och macka det populäraste mellanmålet

Trots alla nya produkter som dykt upp på marknaden, så är det klassikerna mjölk, macka och frukt som tar hem ligan när föräldrar utnämner sina mellanmålsfavoriter. Därefter kommer fil, yoghurt och grönsaker.