Mjölk och ost minskar risken för karies

Under graviditeten byggs barnets tänder upp av den mat som mamman äter. Mamman behöver äta tillräckligt med kalcium, fosfat och vissa vitaminer för att fostrets tandanlag ska utvecklas som de ska.

Dessa näringsämnen finns i mjölk och ost. Det gör det enkelt för mamman att äta hälsosamt och samtidigt få i sig både vad hon och fostret behöver.

När barnet sedan börjar äta på egen hand, så är mjölk och ost fortfarande bra mat för tänderna – dels innehåller de mineraler som kan stärka upp tänderna, dels höjer de pH-värdet i munhålan – något som minskar risken för karies. Detta gäller även vuxna.

Produkter som innehåller laktos anses innebära en låg risk för karies jämfört med andra sockerarter. Det har att göra med hur pH-värdet i munnen påverkas av olika sockerarter. Mjölk innehåller fem procent laktos (mjölksocker) som ger en obetydlig pH-sänkning som snabbt neutraliseras. Medan drycker som ger en stor pH-sänkning, till exempel läsk och saft ökar risken för karies.

I den här artikeln från Tidningen Dietisten kan du fördjupa dig i nutrition och tandhälsa!

Dagsranson av kalcium: fyra glas mjölk eller ett kilo spenat

Kalcium är livsviktigt för ett starkt skelett och starka tänder. Det kalcium som finns i mjölk är mycket lättare för kroppen att ta upp än kalcium i andra livsmedel. Därför är mjölk en bra kalciumkälla.

Näringsämnen på ditt mjölkpaket

På mjölkpaketet deklareras ett antal näringsämnen som finns i mjölken. I näringsdeklarationen anges mängden näring per 100 gram (cirka 1 deciliter) och procent av Dagligt referensintag…

Dairy matrix – därför är mjölk så unikt hälsosamt

Trodde du att man kunde göra en produkt motsvarande mjölk genom att bara blanda lite vatten med en gröda och berika med några vitaminer och…

18 av 22 näringsämnen finns i mjölken – beställ fin affisch!

Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Här hittar du vår stora guide till alla 22 näringsämnen och varför de är så viktiga!