Felaktigheter i Aftonbladets ledare
Mjölkens näringsinnehållAftonbladets vikarierande ledarskribent, Noor Karim, skriver i sin ledare Det vänder sig i magen när vuxna dricker mjölk (aftonbladet.se) bland annat att ”man kom nämligen fram till att för mycket mjölk, för mycket mättat fett, är skadligt för hälsan.”
Denna slutsats rimmar inte med den forskningen som vi på LRF Mjölk har tagit del av. Vi försöker följa forskningen på mjölkområdet, och känner inte igen denna slutsats från den sammantagna forskningen. Att mättat fett (egentligen mättade fettsyror) har en koppling till ohälsa stämmer – även om forskare idag för en diskussion kring hur de olika typerna av mättat fett och källan till dessa påverkar hälsan.
Det som måste förtydligas är dock att ”koppling” inte betyder ”orsakar”. Mjölkfett tycks snarare ha en positiv eller neutral effekt på exempelvis hjärtkärlhälsa. Det är just detta som föranlett en välbehövd diskussion kring hälsoseffekterna av mjölk, mjölkprodukter, mjölkfett och mättade fettsyror.
Att mjölk skulle ha en koppling till ohälsa är dock inte den slutsats som kan dras utifrån den forskning som finns idag. Snarare är en kost som innehåller mjölk och mjölkprodukter hälsosam och minskar risken för flera folksjukdomar.
Det är oroande när man på en så framskjuten plats som en ledarartikel på en av Sveriges största tidningar skriver ned ett livsmedel som har en så viktig plats in den svenska kosten. Vi utgår från att Noor Karim inte har haft möjlighet att följa forskningen kring mjölk. Det är däremot något vi arbetar med varje dag och gärna delar med oss av. Vi ställer gärna upp och svarar på frågor inför kommande arbeten på mjölk och mjölkprodukter.
Unik studie från 2014 sätter prägel
Den studie av Michaëlsson med kollegor som hänvisas till i ledaren är mycket intressant och välgjord. Den uppmärksammades av medierna redan när den publicerades och hänvisas fortfarande till när man vill hävda att mjölk är ohälsosamt. Denna studie är en av mycket få som har funnit en koppling mellan mjölk och ohälsa. Intressant nog ingick en del av forskargruppen redan året därpå i en annan grupp som undersökte huruvida det skulle finnas en koppling mellan mjölkkonsumtion och ökad dödlighet, men fann ingen sådan. Dessvärre fick inte denna studie särskilt mycket medieuppmärksamhet.
Sedan dess och även innan pekar den absoluta lejonparten av all forskning på att en kost som innehåller mjölk (och mjölkprodukter) är hälsosam och minskar risken för flera folksjukdomar, såsom diabetes typ 2 och stroke, men även övervikt och fetma.
Angående mättat fett är det ett väldigt spännande område som det forskas en hel del på just nu. Det handlar om den sk food matrix, eller – i mjölkens fall – dairy matrix, och som försöker förklara ett givet livsmedels effekter på hälsan bortom själva näringstabellen.
Den forskningen pekar tydligt på att mjölk, men även specifikt mjölkfett, samt feta mjölkprodukter såsom ost och fet yoghurt, har neutrala eller till och med positiva effekter på hälsan.
Referenser:
Larsson SC, Crippa A, Orsini N, Wolk A, Michaëlsson K. Milk Consumption and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(9):7749–7763. Published 2015 Sep 11. Tillgänglig online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586558/
Läs gärna mer om dairy matrix här: Dairy matrix – hemligheten bakom mjölkens hälsoeffekt | Mjölk.se (mjolk.se)
Övriga referenser på temat dairy matrix: Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps | The American Journal of Clinical Nutrition | Oxford Academic (oup.com)